Utfordrer verdenslederne: - Det er jo skremmende viktig

Tonje Vaksvik og Ingrid Strand reiser som representanter fra Natur og Ungdom til klimatoppmøtet i København neste uke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Miljøengasjementet har tidligere fått dem arrestert. Det kommer ikke til å skje i København, forsikrer Ingrid Strand (19) og Tonje Vaksvik (19) fra Kjelsås.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2009 kl 10:29

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tonje Vaksvik og Ingrid Strand reiser som representanter fra Natur og Ungdom til klimatoppmøtet i København neste uke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Tonje Vaksvik og Ingrid Strand reiser som representanter fra Natur og Ungdom til klimatoppmøtet i København neste uke.

KJELSÅS/MAJORSTUEN: 14. desember setter de kursen mot klimatoppmøtet i den danske hovedstaden. Der venter verdensledere fra hele kloden, med mål om en ny internasjonal klimaavtale

Tonje Vaksvik og Ingrid Strand er to av i alt 100 norske Natur- og Ungdom-medlemmer (NU) mellom 16 og 25 år som har blitt plukket til å få være med å oppleve toppmøtet på nært hold.

— Vi skal presse på for å få en rettferdig bindene og ambisiøs klimaavtale, sier Strand, som også er leder i Oslo Natur og Ungdom.

Startet lokallag

I 2007 var Strand og Vaksvik med på å starte Natur og Ungdoms lokallag i Nordre Aker. Siden den gang har det blitt mange demonstrasjoner, møter og sommerleire med likesinnede, både i Oslo og andre steder i landet.

I februar 2008 ble de to arrestert mens de protesterte mot utbygging av E6 mellom Gardermoen og Stange. Sammen med 20 andre demonstranter lenket de seg fast.

— Det føltes veldig riktig å gjøre det. Med aksjonen fikk vi satt fokus på saken, og satt i gang en debatt rundt utbyggingen. Det hadde jo også vært veldig mange lokale initiativ mot prosjektet, sier Vaksvik.

De to understreker at sivil ulydighet er et virkemiddel organisasjonen kun tar i bruk som en siste utvei.

— Men vi slapp nok litt billigere fra det enn mange av de andre, som ble satt på glattcelle. Fordi vi var under 18 måtte vi vente på biblioteket, smiler jentene, som likevel fikk med seg et forelegg.

Får møte Stoltenberg?

Nå er det en ny, stor oppgave som står foran dem. Strand sier at det ikke vil være aktuelt å delta i arrangementer som står i fare for å utvikle seg til rene gatekamper, slik man tidligere har sett ved internasjonale toppmøter.

— Vi kommer ikke til å stå og kaste stein, for å si det sånn. Det vil ødelegge troverdigheten vår. Vi er der for å nå frem med et seriøst budskap, sier hun.

De unge naturvernerne er lovet møter med den norske delegasjonen, som består av blant andre statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

— Solheim fikk i forrige uke et opprop fra NU, og han har gitt uttrykk for at han vil lytte til oss, sier Vaksvik.

— De rike må ta ansvar

Strand og Vaksvik er ikke så sikre på om klimamøtet vil lede til en internasjonal bindene avtale.

— Men vi må jo være optimistiske. Vi håper at de i det minste skal få til en politisk bindene avtale. Det er jo skremmende viktig, sier Strand.

Natur og Ungdoms appell til de internasjonale lederne er klar; De rike landene må vise ansvar og kutte sine egne utslipp.

— Det er de rike landene som har sluppet ut mest. Å kreve like mye av utviklingslandene er urrettferdig, sier Strand.

— Det blir ikke troverdig når oljenasjoner som Norge snakker varmt for lavere utslipp av klimagasser, mens de selv kjøper utslippskvoter for å unngå kutt hjemme, sier Strand.

— Den norske regjeringen har sagt seg villig til å øke den norske målsettingen om utslippskutt til 40 prosent, dersom de vil føre til en god klimaavtale og andre land er villige til å ta på seg liknende mål. Vi mener Norge bør gå frem som et forbilde og sette et så ambisiøst mål uansett om andre blir med eller ikke, sier Vaksvik.

Håper på Obama

De mener det ligger et stort ansvar på president Obamas skuldre.

— Som en av klimaverstingene er det viktig at USA tar ansvar. Å redusere utslippene sine med tre prosent er forsvinnende lite, når førti prosent er det som må til. Obama har skapt håp om forandring, nå gjelder det at han kan leve opp til det gjennom handling også, sier de to.

Drømmen er å få møte den amerikanske presidenten.

— Men han har dratt fra København før vi kommer dit dessverre, sier Strand.

— Derfor skal de bruke tiden mens Obama mottar fredsprisen i Oslo til å fremme sine klimaoppfordringer.

— Og binder Obama seg til å redusere USAs utslipp og bidrar til en internasjonal avtale, har han i alle fall fortjent fredsprisen. Klima og fred henger sammen. Det er ikke isolerte temaer, sier Vaksvik.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse