Fortsatt et mysterium

Det gåtefulle lyset ingen kan forklare

Det gåtefulle lyset ingen kan forklare

MYSTISK: Hessdalenfenomenet lot seg avbilde høsten 2007.

Merkelige lysfenomener har virret rundt i Hessdalen siden 1800-tallet. Gåten er ennå ikke løst, og lyset viser seg fremdeles.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.11.2008 kl 12:40

Få andre steder i verden er sannsynligheten større for å se et mystisk lysfenomen enn i Hessdalen. Siden 80-tallet har gjester fra inn- og utland valfartet til den lille bygda for å få et glimt av lyset og kanskje finne løsningen på gåten.

Hver høst arrangeres Science Camp, der ungdomsskoleelever sammen med studenter fra Høgskolen i Østfold benytter vitenskapelig måleutstyr og metodikk for å utforske lysfenomenene i Hessdalen.

–I fjor fikk vi tatt et av de beste bildene av lyset noensinne, men også i år har vi gjort en del observasjoner, forteller Erling Strand ved Høgskolen i Østfold.

Mysteriet lever

Flere medier har meldt at gåten i Hessdalen er løst. De er kanskje litt tidlig ute, selv om forskerne vet mer nå enn for få år siden.

– Lysene ligner ”ministjerner”, hvor grunnstoff forbrenner i atmosfæren, forklarer professor Bjørn Gitle Hauge ved Høgskolen i Østfold. Prosessene bak fenomenene minner om de såkalte pulsarene - nøytronstjernene - langt ute i verdensrommet.

Likevel erkjenner forskerne at for hvert svar de får, dukker det opp nye spørsmål.

– Kanskje er dette en ny form for energi, som vi kan få bruk for i fremtiden, undrer Erling Strand.

Turistfiasko

Forhåpningene om en økonomisk gevinst var store da Norsk UFO-senter åpnet dørene i Hessdalen i 2002. Turistene skulle lokkes til bygda. I tillegg til å se utstillingen, kunne man være med på UFO-safari og spise UFO-gørr og mastodontbiff fra planeten Uranus. Etter knapt ett års drift gikk senteret dundrende konkurs, og tidligere i år brant hele bygget ned.

De som nå ønsker å dra på jakt etter hessdalsfenomenet må derfor ordne seg selv. Vinterstid er det kaldt og snørikt i dalen, så det gjelder å ha godt med klær. Området rundt Hessdalen er vakkert, og breddene rundt innsjøen Øyungen er et idyllisk sted å speide etter UFO.

En flott naturopplevelse får du garantert, selv om lysfenomenet ikke skulle dukke fram.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!