- Det må bygges blokker i vest

Joakin Dyrnes i SV mener Oslos vestkant må ta større del av boligstøyten.

Økern er et av stedene i Oslo som gjennomgår total transformasjon. For at alle skal få et sted å bo i hovedstaden må det bygges mengder av boliger. FOTO: Arkivfoto: Thomas Bjørnflaten

Det bygges boliger i øst. Men nå etterlyser SV i Bydel Gamle Oslo at man også ser mot vest. - Vestkanten må ta en større del av fortettingen, mener Joakim Dyrnes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.08.2012 kl 18:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO:  - Det er vel ikke direkte urettferdig, men at øst skal fortettes mens vest er nesten fredet blir galt når boligsituasjonen er slik den er i dag.

Det sier Joakim Dyrnes i Bydel Gamle Oslo SV.

Han mener at boligmarkedet er så presset at vest er nødt til å ta en større del av støyten.

- Det må bygges i hele Oslo. Slik det er nå blir det bygget ned i øst, sier han.

BER BYRÅDET SE VESTOVER: Joakim Dyrnes (Gamle Oslo SV). Akrivfoto

- Tilflyttingen til Oslo er noe vi kjenner spesielt godt på i Gamle Oslo med alle de nye byggeprosjektene. Her bygges det mye, Bjørvika, Kværnerbyen og Ensjø. Dette vil gi mange nye boliger, noe som er bra. Men nå er det på tide at det bygges flere steder i Oslo, blant annet vestover, kommenterer han.

Dyrnes mener at byrådet ikke sørger for at det bygges ut nok boliger, og ikke i stor nok utspredning i byen.

Han tror det er to viktige grunner for at det oppføres lite blokker vestover i byen.

- Jeg vil tro at tomtene i øst er billigere. En annen ting er at det er stor motstand mot å bygge blokker i vest. Det er flere småhus, og det blir store protester når det er snakk om å bygge litt høyere enn en enebolig.

- Større forskjeller

Dyrnes påpeker at det å «frede vestkanten for fortetting» fører til økte skiller mellom øst og vest.

- Ikke alle har råd til en enebolig, og spesielt ikke med dagens priser. Å fortette i ett sted av byen, og ikke bruke hele byen, er med på å underbygge forskjellene.

- Jeg er helt uenig i den analysen, kommenterer byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H). Han mener det er tvert imot.

- Å kjøpe bolig i dag er så dyrt at det er forbeholdt dem med god råd. Vår fortetting fører til utjevning av prisene, argumenterer han.

LES OGSÅ: - Vi rekker å bygge boliger til alle

- En myte

Fredriksen sier at det er en myte at det ikke fortettes i vest.

- VI MÅ BYGGE DER DET EGNER SEG: Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) mener det er en myte at det ikke bygges i vest. Arkivfoto

- Det bygges blokker der det er smart, og hovedstrategien er å bygge i nærheten av kollektivknutepunkter og å gjøre om industriområder. Dette gjelder også på vestkanten, sier han og nevner Skøyen, Røa og Vinderen som eksempel.

- I tillegg skal det bygges på Lilleaker, forteller han

- Oslo har areal nok til å møte befolkningsveksten. Men man må ikke teppebombe tilfeldig. Områder som egner seg må brukes.

LES OGSÅ: Håkon Haugli (Ap) ber oss elske heisekranene

Bygger på egnete steder

At de fleste byggeområdene ligger i indre by, østover og nordover i Oslo kan kalles tilfeldig.

- Det handler ikke om pris på tomter, øst eller vest. Det handler om å bygge på steder som egner seg. Vollebekk, Økern, Ensjø og Hasle er eksempler på steder hvor det allerede er infrastruktur som egner seg, og boligbyggingen her går ikke utover noe, sier Fredriksen.

- Det er arealene det går på, og hvor det er allerede er hensiktsmessig å fortette. Dette gjelder både øst og vest. Kværnerbyen er et godt eksempel. Et gammelt industriområde som er gjort om til boligområde med utearealer. Dette gir jo området mot Ekebergskrenten et positivt tilskudd.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse