ANNONSE
Annonse

Det morsomste budsjettet han har lagt fram

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ja, skal vi tro bydelsdirektør Øyvind Henriksen er bydelsbudsjettet ambisiøst og fremtidsrettet. Han har spesielt tilgodesett de minste barna og bydelens eldste innbyggere. Men hva med Frivillighetsmidlene og Den kulturelle skolesekken?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2016 kl 15:33

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Onsdag offentliggjorde bydelsdirektøren forslaget til bydelsbudsjett for 2017. Han understreker at det er et stramt budsjett, og at det nok vil oppleves slik på flere av bydelens tjenestesteder.

Bydelens økonomiske netto budsjettramme for 2017 er på over 1,5 milliarder kroner, og er fordelt slik på de fire funkjsonsområdene «Administrasjon og fellestjenester», «Barnehager» og «Oppvekst», «Helse og omsorg» og «Sosiale tjenester og ytelser»:

– Vi satser spesielt på de minste, og på mestringsteam og rehabilitering for eldre, og styrker tjenestene som vil gjøre at eldre kan bo hjemme lenger, sier Henriksen.

LES OGSÅ: BU-nestlederen kritiserer bydelen for å lukke budsjettkonferansen for publikum og media: – Det er ikke lov, sier hun

Tenker nytt

Og hvorfor er dette budsjettet så morsomt?

Rammereduksjonen til bydelen er mindre enn den har vært de siste årene, opplyser bydelsdirektøren. Et mindreforbruk på 25 millioner fra 2016 (det var 29 millioner året før) gir dessuten en buffer til driften framover.

Samtidig er man for alvor i gang med en omtstilling, der tillitsbaserte løsninger og mer sømløse tjenester hvor enhetene snakker mer sammen, er stikkord.

De ansatte i alle tjenester skal ta utgangspunkt i den enkelte innbyggers egne ressurser og behov. Det vil også bli en større utrulling av velferdsteknologsike løsninger.

– De som trenger hjelp og støtte fra oss i lengre eller kortere deler av livet, skal få være «sjef i eget liv», og vi skal mobilisere hele laget rundt den enkelte (våre dyktige fagpersoner, frivillige, pårørende etc.), skriver bydelsdirektøren i budsjettforslaget.

Han utdyper det slik:

– Det holder ikke lenger bare å «løpe fortere», vi må løse utfordringer og oppgaver på nye måter. 2017 kommer til å bære preg av dette i mange av tjenestene våre.

Forbygge tidlig i livet

Budsjettet i 2017 skal fokusere nettopp på dette. For de minste barna blir «Barnehjernevernet» og «Bedre tverrfaglig innsats» viktig. Hensikten er å forebygge, oppdage og hjelpe barn som opplever omsorgssvikt, vold og overgrep.

«Nye Familier»-programmet videreføres også, og er en tett oppfølging av førstegangsforeldre og deres barn, fra svangerskap til toårsalderen.

– I tillegg styrker vi helsestasjonen. Målet er å være i forkant, sier Henriksen.

Skolehelsetjenesten på barnetrinnet styrkes med ett årsverk, og barneskoler med mer enn 500 elever skal ha helsesøster tilstede fem dager i uken.

Ny NAV-modell

I NAV blir det én leder både for den statlige og kommunale delen. Det skal sikre bedre samhandling og bruk av de virkemidlene som er til rådighet.

– Dette håper vi kan bidra til at enda flere i Nordre Aker kommer ut i arbeid og blir selvhjulpne,sier Henriksen.

NAV Nordre Aker får én leder i 2017. Det skal gi bedre utnyttelse av ressursene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Flere omsorgsboliger

I 2017 åpnes Pastor Fangens vei 22, med 29 omsorgsboliger, og et tilbud med blant annet sansehage og helsetjenester.

– Det skal være et fremtidens seniorhus, sier Henriksen.

Berg gård åpner også, med barnehage for 300 barn og 18 boliger for utviklingshemmede.

– Vi har ansatt en egen gårdsbestyrer som skal sørge for samhandling mellom enhetene på gården, de pårørende og bygge kontakt med nabolaget, sier Henriksen.

Alders- og demensvennlig by

Satsingen på alders- og demensvennlig by fortsetter for fullt, og nå skal flere av erfaringen er som er gjort implementeres i tjenesteapparatet for å skape en mer meningsfylt hverdag for de eldre. Pilotprosjektet Nordre Aker har ledet fortsetter frem til sommeren 2017.

– Nå blir brukerne og de pårørende i langt større grad enn tidligere sett på som en ressurs. Utfordringer skal løses i samarbeid med innbyggerne, sier Henriksen, og forteller at det også skal opprettes demensarbeidslag.

Mål om færre sykehjemsplasser

Selv om rammene er noe videre enn fryktet, er det mange oppgaver som er pålagt. Målet om færre sykehjemsplasser, fordi de eldre skal få hjelpen og støtten de trenger for å bo hjemme, eller få tilpassede omsorgsboliger, er likevel et budsjettpunkt som tidligere har sprukket kraftig. Om 2016 skriver bydelsdirektøren i budsjettfremlegget:

«Med unntak av målet om å redusere kjøp av sykehjemsplasser, har det meste gått som planlagt i 2016. Grunnen til at vi ikke kom i mål med nedtrekket av sykehjemsplasser skyldes sen etablering av mestringsteamet. Behov for kjøp av plasser for enkeltbrukere har også vært høyere en forutsatt. Dette har ført til at vi drifter noe høyere enn tildelt ramme for 2016, men den økonomiske utviklingen er bedre enn den var i 2015.»

Målet for 2017 er kjøp av 339 sykehjemsplasser.

Velferdsteknologi

To stillinger innen praktisk bistand i hjemmetjenesten foreslås kuttet «fordi oppgaver overføres til seksjon tilrettelagte boliger og fordi antall brukere går ned. Rengjøringsfrekvensen foreslåes redusert til 4. hver uke», står det i budsjettfremlegget.

Videre står det at «Innføringen av ny velferdsteknologi er lagt inn med en innsparingseffekt på de fire hjemmesykepleie-gruppene og det knyttes risiko til at dette ikke er ferdig nok utviklet og tatt i bruk til at det fører til innsparing i en tidlig fase.»

Sparer Frivillighetsmidler og kulturell skolesekk

Bydelsutvalget vedtar neste års bdsjett i sitt desembermøte. Her er bydelsdirektør Øyvind Henriksen (t.h.). Fra venstre: Andreas Skjæret (V), BU-leder Per Henry Christiansen (H), Bente M. Larsen (Ap), Hanne Lyssand (SV) og Liv Derås Bjørnstad (MDG). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hva da med Frivillighetsmidler og Den kulturelle skolesekken?

I forslaget til 2016-budsjett ble midlene til frivillig aktivitet redusert, og Den kulturelle skolesekken til grunnskolen sløyfet. Det skapte ramaskrik i bydelsutvalget, og bydelsadministrasjonen måtte omrokkere for likevel å finne penger til dette i løpet av året.

Henriksen kan berolige med at Frivillighetsmidlene og den kulturelle skolesekken er bevart i neste års budsjett.

Han har innstilt på 1 million kroner til Frivillighetsmidler (like mye som før kuttforslaget i 2016-budsjettet), og Den kulturelle skolesekken gjenoppstår i ny form, lover han.

Utfordringer i kulturenheten

I kultur- og forebyggende barne- og ungdomsarbeid er det utfordringer knyttet til eventuelle reduksjoner i eksterne midler. Resultatet kan bli redusert tilbud, bemanning eller åpningstider.

«Videre vil det i 2017 og framover være utfordringer knyttet til videre drift av fritidsklubben på Abelloftet ettersom det 3-årige tilskuddet fra BufDir tar slutt. Drift av fritidstilbudet med egne ressurser i form av personal vil kunne bety at enhetene må redusere noe oppfølging, aktivitet og åpningstider på Trikkehallen og eventuelt Glasshuset.»

LES OGSÅ: Byråden: Ungdomstilbudet i Glasshuset er «gullstandarden» og bør innføres i hele Oslo

Vedtas av bydelsutvalget

Det er bydelsutvalget (BU) som vedtar det endelige budsjettet. Det skjer i BU-møtet torsdag 15. desember.

Du kan lese hele budsjettforslaget på bydelens nettsider.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.