Dette er årets juleølvinner

Ivar Nergaard, Morten Joachim, Line Hofoss Holm, Anne Bolette Stang Eng, Elisabeth Lahr og Ane Skumsvoll snuste, smakte og smattet seg gjennom hele 21 norske juleøl i klasse D, 11 norske juleøl klasse F, samt 5 alkoholfrie juleøl. FOTO: NILS SKUMSVOLL

Om Julenissen virkelig bor på Nordpolen strides de lærde, men det som er sikkert er at vinneren av Lokalavisenes store juleøltest kommer fra nord!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2009 kl 16:15

OSLO: Det var ikke småtteri vårt uhøytidelige ekspertpanel i kunstkollektivet Soria Labratoria ga seg ut på da de takket ja til å delta i årets juleøltest. Ivar Nergaard, Morten Joachim, Line Hofoss Holm, Anne Bolette Stang Eng, Elisabeth Lahr og Ane Skumsvoll snuste, smakte og smattet seg gjennom hele 21 norske juleøl i klasse D, 11 norske juleøl klasse F, samt 5 alkoholfrie juleøl.

Se hele testen her

— Innmari god!

Mens Hansas julebrygg tronet på topp i fjorårets øltest, måtte den i år se seg slått av både Nordlands juleøl og Ringnes juleøl, begge i klasse D. Ringnes juleøl var den første som kunne innkassere en sekser hos vårt kresne testpanel.

— Toppscoren kommer tidlig i kveld, men denne var innmari god. Selv om den er lys, har den likevel kraftig og god smak, konstaterte Morten.

— Herlig blanding av fyldig og lett, mente en like begeistret Ane.

Selv om Ringnes halte inn en sekser på terningen, var det likevel en klar favoritt blant årets to vinnere: Nordlands juleøl fikk panelet til å hente fram superlativene.

— Nå er vi på en sekser, utbryter Line fornøyd.

— Ja, sa folk, humret Morten fornøyd.

«Wannebee-juleøl»

Med unntak av den alkoholfrie, der Grans var best i klassen med sin Julefri, var mottakelsen på både butikk- og polølet fra Grans heller lunken.

— Denne smaker som et hjemmebrygg der farmor ikke fikk det helt til, mente Elisabeth om Grans bare jul.

— Denne må du lenger ut på landet med. Wannabee-juleøl som smaker som noen har vridd opp juleteposen sin i ølet, mente Morten hissig da Grans juleøl, klasse D skyllet over smaksløkene.

Carlsberg christmas brew og Frydenlund juleøl var de to som skapte mest splid i leieren i år. Med variasjoner fra terningkast én til seks, landet begge til slutt på en treer.

Det nordligste bryggeriet i testen, Mack, fikk med seg en treer, to firere og en femmer i kofferten på flyet opp til Tromsø. Høydepunktet var Mack juleøl, klasse D.

Glade Jul

— Dette var glade jul! Passer til både mormor og niesa mi på tre, konstaterer Elisabeth.

Den noe ungdommelige Mack Xmasparty, fikk derimot ikke like god respons.

— Den begynner bra, men så døde den helt. Dette blir som en one-night-stand. Potensialet er der, men blir skuslet bort, sukker Morten.

Se hele testen her

Også Ringnes juleøl, klasse F fikk hederlig omtale av testpanelset. Elisabeth begynte til og med å se den røde mannen med hvitt skjegg etter en liten smak:

— Med denne ølen kom nissen!

Etter mye godt øl, ble deler av testpanelet vårt utålmodig.

— Jeg har nesten lyst til å smake en drittøl, utbrøt Anne.

Tuborg var ifølge panelet ikke langt unna med sitt juleøl.

— Dette smaker som slips og sokker i julegave, var dommen fra Morten.

— Som å lese Se & Hør

Testens første, og eneste enstemmige ener gikk til Ass juleøl premium. Sterkølet på ni prosent smakte som såpe, mente våre eksperter.

Den andre eneren gikk til Ringnes julebokk. Også dette en ni prosent øl.

— Det smaker som om det er suketter i den. Jeg drikker heller sur termoskaffe. Dette var ille, mente Morten.

Hansa juleøl, klasse D, provoserte også våre ellers så humørfylte testere.

— Dette er som å lese Se & Hør, totalt uinteressant og kjønnsløst, mente Morten.

Sterkølet fra Hansa fikk samme medfart:

— Dette smaker sneiper, mente Elisabeth.

Første lyspunkt kom da Dahls Juleøl ble servert i glassene.

— Dette er øl, konstaterte Line.

— Den spiller på juleølfølelsene, supplerte Elisabeth.

Oppturen fortsatte med Union juleøl.

— Dette er bra øl for birkebeinere på fylla! Ivar var sikker i sin sak.

— For en som er vokst opp på vørterøl er dette virkelig bra, mente Line.

Alkoholfritt

Grans julefri stakk av med seieren blant de alkoholfrie juleølene.

— Denne hadde jeg ikke tenkt over at var alkoholfri engang, mente Anne.

Munkholm fikk en respektabel firer, mens Clausthaler endte på terningkast tre.

Mack julebrygg freeze og Aass jule-uten, måtte finne seg i toere på terningen.

Sistnevne falt aller dårligst ut i smak.

— Dette er god, gammaldags stusselig, oppsummerte Ivar.

Se hele testen her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon