Fra hule til høyhus: Dette er en boligblokk

SKRIVESTUE: Øystein Kock Johansen har skrevet bok om hvordan menneskenes boliger har utviklet seg rundt om i verden, blant annet fra sitt koontor i denne terrasseblokken på Frogner i Oslo. (FOTO: Magnus Knutsen Bjørke)

Til alle tider har mennesker vist stor kreativitet når hjemmet skal bygges.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2010 kl 15:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

HULEBOERE: I Kappadokia i Tyrkia er huler hugget ut til menneskeboliger. Stedet har underjordiske byer med plass til opp mot 20.000 mennesker. (FOTO: Øystein Kock Johansen)

Se bildet større

BIKUBE: Zuluene bygger disse bikubelignende boligene bestående av greiner og vevde gressmatter. (FOTO: Øystein Kock Johansen)

Se bildet større

UTSMYKKET: Steinfundamentene i boligblokkene i Sana i Yemen kan være så gamle som tusen år, og bygningene er rikt utsmykket. (FOTO: Øystein Kock Johansen)

Se bildet større

BUSKMENN: Sanfolket i det sydlige Afrika, ofte kalt buskmenn, bor i enkle hytter av gress. (FOTO: Øystein Kock Johansen)

Se bildet større

SNURRIG: Roterende høyhus er planlagt både i Dubai og Moskva. (FOTO: Dynamic Architecture)

Se bildet større

HUS: Menneskers boliger varierer i dag fra det svært enkle og primitive til det høyteknologiske.

— De avanserte boligene kom tidlig inn i bildet

— allerede i romertida bygget man vanvittig flotte villaer med innlagt vann og forseggjorte utsmykninger, sier Øystein Kock Johansen.

Han er aktuell med boka «Å bo

— Historien om boligen og dens beboere».

— Dette er ingen interiørbok. I stedet har jeg sett på hvordan folks boliger har endret seg i tid og rom. Det å ha et hjem er helt grunnleggende for mennesker. Selv om bostandarden ikke er den beste, er det viktig for folk å ha noe som er sitt, forklarer han.

Et hjem kan ifølge Kock Johansen være alt fra en grein til et slott.

— Jeg har selv blant annet bodd med Wa-hadzabenefolket i Tanzania som gjerne bor under en stor løvdekket grein, eller i beste fall i en skrøpelig hytte bygget av gress.

Verdens første

De eldste kjente boligene er funnet i Tanzania, og er anslått å være 1,8 millioner år gamle.

— Jeg ble forbauset da jeg fant ut hvor tidlig man begynte å bygge boliger. Det moderne mennesket har bare eksistert noen hundre tusen år, så det var altså ganske primitive skapninger som bygde de første hyttene av kvister og greiner, påpeker Kock Johansen.

— En annen ting som kanskje vil overraske noen, er hvor tidlig boligblokkene kom. Nesten alle romerne bodde i høyblokker. Til slutt måtte keiseren sette en grense for høyde. Det var boligspekulanter den gang som nå. De bygget med dårlig kvalitet, og det var mye branner, forteller han.

Ble det brann, var det best å ikke sitte i penthouseleiligheten.

Verdens første storby

— Nå ligger de dyreste leilighetene øverst, den gangen lå de på bakkenivå. De nederste leilighetene var lettere å rømme, og kunne dessuten få lagt inn vann, forteller han.

Neste gang boligblokker ble bygget, var i Jemen i middelalderen.

— Ørkenens Manhattan som den kalles, står der fremdeles, og når helt opp til 15-16 etasjers høyde, forteller han.

— Catal Hüyük i nåværende Tyrkia var verden første storby, bygget cirka 6500 før Kristus. Byen var uten gater, i stedet hang husene sammen og hadde flatt tak, slik at man kunne spasere fritt rundt. Denne måten å bygge på ser man også enkelte steder i dag.

Villaeiere

Den mest sære boligen Kock Johansen beskriver, tilhørte St. Simeon.

— St. Simeon bodde på toppen av en søyle i Syria i 37 år. Det verste var at flere fulgte hans eksempel og etablerte boliger på toppen av søyler, opplyser han.

I Norge er det typiske hjemmet den romslige villaen.

— Her hjemme handler husdrømmen om villa, pluss hytte. Men det er mange steder folk bor på andre måter

— i huler, for eksempel.

— Man skal ikke lenger enn til Tenerife for å finne folk som fremdeles bor i huler. Jeg har også besøkt et sted i indre Australia, Coober Pedy, hvor folk bor under jorda på grunn av varmen, sier han.

I siste kapittel av boka ser han på fremtidens byggeprosjekter.

— Blant annet planlegger man verdens første bygning med etasjer som kan rotere hver for seg, slik at bygningen hele tiden vil se ulik ut. Jeg er fascinert av høyhus som arkitektonisk fenomen, og tror det vil være løsningen for overbefolkede byer, sier han.

Trenger ikke hjerne

Men det kapitlet som ga ham mest glede, handler om langt mindre høyteknologiske boliger.

— Det var fantastisk å oppdage hvordan også dyr bygger svært forseggjorte boliger. Helt fra amøbenivå bygges det hjem på instinkt. Som jeg skriver

— man trenger ikke hjerne for å bygge en bolig.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse