Gull fra dynga: – Dette er en frimerkebarstol

GLADE BLOMSTER: Rodrigo Conception Melches koser seg med den kreative jobben på "Jobben".

Én gang daglig henter de søppel på dynga. Tilbake på jobben starter arbeidet med å forvandle skrotet til unike designobjekter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2009 kl 10:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

STOL SOM SER DEG: Med lim og lakk er et bilde overført til den nymalte stolen fra gjenbruksstasjonen.

Se bildet større

ORIGINAL KOMMODE: Kommoden er pusset ned, en art nouveaux-plakat er overført til skuffene, og nye porselensknotter er påsatt. Alt er fra dynga, og Magnus Rabe kan være stolt av sitt gjenbruksverk.

Se bildet større

NY DEKOR: Maling og nye mønstre gjør underverker for slitne, gamle gjenstander.

Se bildet større

EN STORSELGER: Kasser lagd av gamle sengebunner, med håndtak av kasserte belter, selges unna like fort som de blir produsert.

Se bildet større

DAMENES SETE: En forloren drøm av sølvstoff, nagler og gammelt treverk. I godt selskap med andre stoler fra søppelplassen.

Se bildet større

FORNØYD: – Jeg har verdens kuleste jobb, påstår arbeidsveileder Silje Hrafa. Her fester hun en voksduk som ingen ville ha, på en stol som heller ingen ville ha lenger. Nå vet hun av erfaring av noen vil ha det ferdige resultatet.

Se bildet større

MØBEL MED MERVERDI: Arbeidsveileder Silje Hrafa tror barstolene – fulle av Kong Olav V-portretter – får mer enn stolbein å gå på, når de sendes til Fretex-utsalget.

– Vi har stoltrekk av persianerkåper, forteller Ida Elgstøen entusiastisk.

Skrotede stoler, malt kritthvite, med stoltrekk av skrotede, svarte persianerkåper. Kolleksjonen gikk unna som varmt hvetebrød, eller la oss si som dyre designmøbler før finanskrisen. Bare at dette slett ikke var dyrt. 350 kroner stolen var prisen hos Fretex.

Designprosjekt

– Fokuset vårt er ikke på inntjening. Vi er opptatt av gjenbruk og arbeidsaktivitet. Brukerne våre, som lager designproduktene, har problemer med rus, forteller Ida Elgstøen.

Sammen med Silje Hrafa har hun ansvaret for designavdelingen på "Jobben", som drives av Frelsesarmeens rusomsorg.

"Jobben" har mange andre tilbud – blant annet gartnerarbeid og renovasjon – men med designprosjektet sikter de rett i hjertet på alle interiørinteresserte som ønsker seg møbler med mer mening.

Frimerkenes skjebne

– Kandelabre fra 1980-tallet er en annen ting vi drukner i. De spraylakkerer vi i lekre farger, og henger på krystaller fra gamle lysekroner. Fra gjenbruksstasjonen, selvsagt, smiler Silje Hrafa.

I dag er det imidlertid noe helt annet som klargjøres: En stor frimerkesamling, også den fra en av sorteringscontainerne på avfallsplassen, har fått nytt liv som stoldekor, og vips: To frimerkebarstoler.

Her har Jobbens folk hatt litt å pusle med, forstår vi, når vi betrakter hundrevis av pålimte frimerker fra perioden 1978 til1981.

Shobby shoop

Arbeidslederne og brukerne er samstemte når det gjelder stil: Det skal være shabby chic. For det vil folk ha. Og det er ganske lett å få til, også.

– I begynnelsen var det mange som sleit litt med det begrepet her. Det var shobby shoop og superskabb og jeg vet ikke hva, om hverandre, ler Ida.

Men nå er interiørstilen innarbeidet hos alle på Jobben.

– "Skal jeg pusse denne i shabby, eller bare i vanlig?" er et typisk spørsmål fra brukerne, forteller Silje.

Av og til blir resultatet shabby chict nok selv for en typisk norsk interiørblogger. Andre ganger blir det bare shabby, innrømmer arbeidslederne. Men det viktigste er at jobben på Jobben blir gjort.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse