Dette må du gjøre hvis du lot deg lure til å trykke

Dette må du gjøre hvis du lot deg lure til å trykke

Facebook kan hjelpe deg hvis du frykter at noen har stjålet passordet ditt.

Søndag kveld fikk mange i Nordre Aker en melding på Facebook med det som så ut som en video. Deretter ble man bedt om å registrere seg for å få et gavekort. Bak lureriet står noen som prøver å få kontroll over Facebook-kontoen din.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.03.2017 kl 15:00

NORDRE AKER: Tilfellet er nemlig en form for «phishing, på norsk også kalt nettfiske eller phiske, en betegnelse på digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer.

HER ER SAKEN: Ikke åpne messenger med video

Datahjelperne.no forteller deg hva du må gjøre hvis du har åpnet meldingen.

Lenken som ble spredd via messenger på Facebook, så ut som en video med ditt profilbilde på, og kom i en melding fra noen du har på kontaktlisten din.

– Phishing

Som ellers i livet er det også på Facebook en fordel å utvise kritisk sans. Ikke åpne vedlegget dersom du får eller har fått det! Lenken er en form for spam, der noen i verste fall kan få kontroll over kontoinformasjonen din.

Kom du i skade for å trykke på lenken i messenger, kan du her lese hva du bør gjøre:

– Det som er standard er at du alltid blir sendt igjennom mange sider før du kommer til selve svindelen - eller spam, forteller Jørund Heimholt i datahjelperne.no.

De som fulgte linken opplevde å komme til en side som utga seg for å være et gavekort fra Expert. Her ble du bedt om å fylle inn informasjon om deg selv, før du deretter ble sendt til en side med påloggingsfelter til Facebook.

Begge sidene er bare lureri.

– Dette er ikke noe virus. De som sprer dette har fått kontoen overtatt. Spammerne tar så og sender dette videre til alle vennenen dine. Her må de som er rammet slette enheter koblet til kontoen og bytte passord, forteller Heimholt.

LES OGSÅ: Her lærer de unge bort dataferdigheter til de "evigunge"

Få kontroll over kontoen

– Har du registert deg på den falske siden, må du gå til www.facebook.com/hacked for å få kontoen tilbake. Du må være kritisk på alt som er på Facebook i dag. Denne spammen er et godt eksempel på det, sier Heimholt.

Les mer om hvordan du kan være sikker på at du har gjort det riktig, hvis du først har klikket på meldingen og blitt utsatt for phishing, hos datahjelperne.no.

LES OGSÅ: En som neppe hadde latt seg lure: Telenor skulle hyre inn en ekspert, og valget falt på Einar (12)!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse