ANNONSE
Annonse

Dette må du ikke gi hunden eller katten

Illustrasjon. Pass på hva du gir hunden - og katten - av mat, julemat og julesnacks kan være direkte farlig for kjæledyrene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mye julemat og julesnacks. – Veterinærene har tilfeller hvor bein fra ribbe har satt seg fast i spiserøret til dyret og må fiskes opp med endoskop, ifølge forsikringsselskapet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.12.2016 kl 08:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: If Skadeforsikring advarer mot å gi hunden og katten julemat og annet julesnacks.

– Fett, sjokolade og rosiner gjør livet farlig for hunder og katter. Selv om det er fristende å lage restebuffet til hunden, kan store mengder fet og salt julemat gi magetrøbbel for dyret, sier Malin Diesen-Kvamme, ansvarlig for dyreforsikringer i forsikringsselskapet Ifs pressemelding.

Ved hver jule- og nyttårsfeiring er det mange skadesaker på hundeforsikring som handler om høytidens farer.

LES OGSÅ: Kan en jakthund dra på spa?

– Veterinærene har tilfeller hvor bein fra ribbe har satt seg fast i spiserøret til dyret og må fiskes opp med endoskop, ifølge forsikringsselskapet.

Bukspyttkjertelen

Malin Diesen-Kvamme i If understreker at det ikke er farlig om hunden får i seg et par ribbebiter eller medisterkaker, men store måltider med nesten bare fett – for eksempel avskåret ribbefett – er ikke bra for bukspyttkjertelen til hunden.

– Husk også på at hvis hunden ikke er vant til å få noe annet enn hundemat, men på julaften får erstattet tørrfôrmiddagen med en stor porsjon middagsrester, kan det føre til diaré. Grunnen er at tarmsystemet til hunden ikke er vant til slik mat, sier dyreeksperten.

LES OGSÅ: Jeg hater hunder!

Sjokolade

I tillegg er stoffet teobromin, som finnes i sjokolade, giftig for hunder.

– I første omgang vil hunden få kvalme, sikle, være veldig tørst og oppføre seg urolig. Stoffet påvirker både hjerte og hjerne. Hjerterytmen blir uregelmessig og i alvorlige tilstander blir hunden stiv i gangen, sjangler og kan få kramper. Dyret kan havne i koma.

Rosiner og druer

I tillegg skriver If i pressemeldingen at noe så uskyldig som rosiner eller druer kan gi akutt nyresvikt hos hunder, selv om forskerne ennå ikke helt har klart å finne ut hvorfor.

LES OGSÅ: Igjen nye regler per 01.01.2017 hvis bikkja skal være med til Sverige.

Løk er ikke bra for katter.

– De kan bli slappe, få oppkast og diaré, påpeker dyreeksperten i If.
Macadamianøtter har de siste årene også kommet til Norge. Hunder synes nøttene smaker fortreffelig, men har ikke godt av dem. De siste årene har det vært rapportert to tilfeller av sannsynlig forgiftede hunder til Giftinformasjonen, videre ifølge pressemeldingen.

Bein må fiskes opp

Småbein og beinrester kan lett sette seg fast i halsen hos hunder.

– Pakkebånd fra all julegaveviraken på julaften bør blir passet litt ekstra på hvis man har et dyr i huset. Båndene kan være morsomme å leke med for katter, men kan fort tukle seg rundt halsen, sier Malin Diesen-Kvamme i If.

I tillegg advares å la kjæledyrene få i seg følgende: Giftige juleblomster: Tulipaner, kristtorn, svibler og amaryllis, særlig ved inntak av løken, og frostvæske.

Les også:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse