Dette slanker deg!

SLANK: På tide med nye bukser

Vil du ned noen kilo? Da skal du følge disse eksperttipsene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2009 kl 13:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KVINNEGUIDEN.NO:

Visste du at det er i løpet av kvelden at du sannsynligvis vil oppleve størst sukkersug? Dette skyldes som regel at man har hatt for mye stress i løpet av dagen og kanskje på toppen spist for lite og feil.

LES også: Unngå treningsskader

Derfor får du sukkersug

Det forteller Mariann W. Mascioli, markedskoordinator i Dr. Fedon Lindbergs.

Det er kroppens produksjon av lykkehormonet serotinin som påvirkes av vårt sukkerinntak.

- Sukker gir oss et slags kick, og vi forbinder sukker med en god følelse. Sukkersug henger sammen med reseptorer i hjernen som styrer avhengighet. Arv og gener kan også spille en rolle. En annen forklaring kan være at den første smaken vi får i livet er søt. Både morsmelk og morsmelkerstatning smaker søtt og dette forbindes med noe positivt, forteller Mascioli til Kvinneguiden.

Produksjonen av serotinin, kroppens "lykkehormon", minsker i vinterhalvåret på grunn av mangel på lys. Produksjonen av serotinin øker når man spiser raske karbohydrater som sukker eller stivelsesrike matvarer, og man får et "humørløft".

- Sukkersuget kan derfor oppleves som sterkere i vinterhalvåret. Men lykkefølelsen er kortvarig og problemet er at blodsukkeret plutselig stiger til himmels for så å falle raskt etter kort tid. Slike blodsukkersvingninger fører igjen til økt sukkersug, økt

insulinproduksjon og hormonell ubalanse, og har en rekke ugunstige effekter på helsen, både fysiske og psykiske, sier Mascioli.

LES også: Motivert for trening

Slik slanker du deg

Hvis du gjentatte ganger har forsøkt å gå ned et par kilo uten å lykkes, skal du vite at noe av det viktigste du bør unngå er store blodsukkersvingninger.

Tre mellomstore og to små balanserte måltider med minst mulig stivelse og raske karbohydrater, holder blodsukkeret stabilt.

- Husk også å dekke kroppens behov for Omega-3. Spis for eksempel fet fisk, linfrø og valnøtter. 30-40 gram mørk sjokolade kan også dempe suget etter søtt, tipser Mascioli.

Her får du flere av hennes slanketips:

Sterke smaksopplevelser reduserer behovet for søtt, det samme gjør matvarer som inneholder syre. Men ikke spis eller drikk for mye surt, det liker tennene dårlig.

Stressmestring er viktig. Lær deg noen avspennings- og pusteøvelser.

Avled tankene ved for eksempel å gå en tur.

Inntak av krom virker. Det finnes flere gode studier som viser at kromtabletter demper søt- og karbohydrattrangen, men da skal man ta 1000mcg og det blir 8-10 tabletter, fordi det er ikke lov å selge kromtabletter med mer enn 100-125mcg/ tablett i Norge.

Og et kjerringråd til slutt: puss tennene når søttrangen melder seg.

Les mer om kropp og helse på Motivert for trening

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse