Difterismitten under kontroll

En elev ved maridalen skole.

– Betryggende at saken ble tatt så alvorlig, sier rektor på Maridalen skole, etter at at en familie ble smittet av difteri.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2008 kl 12:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

MARIDALEN: En mor og en sønn skal ha blitt smittet av difteribakteriene under en tur til Baltikum i april. Sønnen (5) ble syk 29. april, og lagt inn på Ullevål sykehus, hvor han ble isolert i ett døgn, på grunn av mistanke om difteri. Sykehuset sendte gutten ut igjen etter bare ett døgn, fordi de ikke hadde noen tro på diagnosen.

Var likevel smittet

2. mai ble sykehuset imidlertid klar over at det likevel kunne være snakk om difteri. I mellomtiden hadde guttens søster, som er elev ved Maridalen skole, rukket å bli smittet.

– Vi har gjort smitteoppsporing i nærmiljøet og familien, og de som har vært i tett kontakt med de smittede har blitt satt på medisiner. Tilbakemeldingene på testene har kommet tilbake negativt i alle tilfellene, sier smittevernansvarlig i Oslo kommune, Franz Leonard Nilsen.

Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til, er både voksne og barn med tilknytning til skolen blitt vaksinert for sikkerhetsskyld, selv om de hadde vaksinen fra før.

Rektor ved Maridalen skole, Dag Ulvin, forteller at helsemyndigheten har fulgt opp skolen og de foresatte godt siden smitten ble kjent.

– Det er betryggende at saken ble tatt så alvorlig, og at man raskt fikk oversikt over smitteomfanget, sier Ulvin.

Sjelden sykdom

Difteri er en sjelden sykdom i Norge. Siste tilfelle var i 1992.

– De fleste er veldig godt vaksinert mot difteri, sier Nilsen, som mener at folk i Nordre Aker ikke bør være bekymret for å bli smittet.

Symptomene på difteri minner om en alvorlig halsbetennelse, i tillegg til høy feber og nedsatt allmenntilstand. I verste fall kan hevelsene i halsen føre til alvorlig pusteproblemer,og pasienter kan dø hvis de ikke får behandling. Difteri kalles også "ekte krupp".

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse