ANNONSE
Annonse

Disse 20-åringene har flyttet inn på Seniorhuset

Tannlegestudenten Helene Thorsen og lærerstudenten Kathrine Hogganvik har flyttet inn i Seniorhuset. her i samtale med beboer Unni Furuholmen (92). Foto: BYDEL NORDRE AKER

Byrådet i Oslo vil legge til rette for at unge og eldre kan bo under samme tak. – Jeg tror alle eldre har godt av litt ungdomstid, og at alle unge blir klokere av å tilbringe tid med eldre, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2018 kl 14:13

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

TÅSEN: Byrådet i Oslo vil legge til rette for at unge og eldre kan bo under samme tak.

– Jeg tror alle eldre har godt av litt ungdomstid, og at alle unge blir klokere av å tilbringe tid med eldre, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i en pressemelding.

To studenter

Det er store "hvitmurer", lokal og truet blomsterart, som pryder veggen på Seniorhuset. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

To studenter flyttet i månedsskiftet januar/februar inn i Seniorhuset i Pastor Fangens vei på Tåsen. Studentene bor i hver sin hybel og jobber 30 timer i måneden mot halvert husleie. Deres funksjon er å være en god nabo og gjøre ulike aktiviteter sammen uansett alder. Det kan for eksempel være skiturer eller kortspill.

– Store deler av livet lever vi på tvers av generasjoner. Vi har naboer i ulike aldre i bygårder og nærmiljøer. Vi driver med hobbyer, idrett og organisasjonsarbeid på tvers av generasjoner. Men når vi blir eldre, forsvinner en del av generasjonskontakten i det daglige. Våre undersøkelser viser at mange eldre savner møteplasser på tvers av generasojner. Derfor inviterer vi nå ungdom til å flytte inn i våre omsorgsboliger for eldre, sier Tellevik Dahl.

Tone Tellevik dahl i samtale med beboere i Seniorhuset, og "Gledesspredere" fra Tåsen barnehage. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: I dette huset snakker leiligheten til beboerne

I Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 er det 29 omsorgsleiligheter for eldre. Syv leiligheter inngår i et bofellesskap for personer med demens.

I hagen har beboerne selskap av pensjonerte høner fra en gård på Eidsvoll, og det er generasjonskontakt med tett samarbeid med "gledesspredere" fra Tåsen barnehage, Nydalen videregående skole og Rønningen folkehøgskole. Nå har også lærerstudent Kathrine Hogganvik (21) og tannlegestudent Helene Thorsen (20) flyttet inn.

Gode naboer

Ideen om å teste medboere på tvers av generasjoner i Seniorhuset, kom etter en undersøkelse blant bydelens eldre. Der svarte mange at de ønsket naturlige møteplasser på tvers av generasjonene.

– Da kom vi opp med dette med å være en god nabo. Hvorfor kunne ikke studenter bo der hvor eldre bor, forteller lederen av seniorhuset, Heidi Nordal, til NRK.

Leder for Seniorhuset, heidi Karsrud Nordal, med byrådsleder Raymond Johansen på trimrommet i Pastor Fangens vei 22. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er første gang Oslo kommune tester ut et slikt «bofellesskap». Et liknende tilbud finnes i Horten, ifølge byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid.

– Det å bo med en helt annen aldersgruppe og få kjennskap og relasjoner til dem, var det mest tiltrekkende, sier medboer Kathrine Hogganvik til NRK, om hva som fikk henne til å ville bo i et Seniorhus.

Utvider

Byrådet starter med omsorgsboligene på Tåsen og basert på erfaringene herfra vil byrådet utvide tilbudet med unge medbeboere til flere av kommunens omsorgsboliger. Byrådet planlegger også å sette av en egen fløy med unge medbeboere på det nye sykehjemmet som åpner på Oppsal i 2022.

Oslo får 50.000 flere eldre frem mot 2040, og satsingen på unge medbeboere er en del av den omfattende omleggingen av eldreomsorgen som byrådet nå gjennomfører.

– Vi skal gå fra en institusjonsbasert eldreomsorg til en aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv. En del av omleggingen av eldreomsorgen i Oslo er flere generasjonsmøter, sier Tellevik Dahl.

Til NRK vedgår byrådsleder Raymond Johansen at ordningen kan gi byråkratiske utfordringer

– Hva er dugnad? Hva skal du kunne få lønn for, og hva skal du kunne få avslag i husleia på? nevner han som eksempler på utfordringer.

Ti milliarder

Byrådet vil i løpet av de neste tre årene bruke ti milliarder kroner på å bygge nye og oppgraderte sykehjem og omsorgsboliger. Allerede neste år vil 500 flere medarbeidere være på plass i hjemmetjenesten. Ifølge byrådet vil disse stillingene være direkte finansiert av eiendomsskatten.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse