Mer etikk, takk: Disse bollene er laget av resirkulert papir

NYTT LIV: Ingrid Holtar hos Isandi selger blant annet lamper laget av gamle plastflasker, designet av Heath Nash. (Foto: Tri Nguyen)

En rekke interiørbutikker satser ikke bare på estetikk, men også etikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.08.2009 kl 12:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

KREFTTILTAK: Prosjektet Positive Power fra Fabric Nation gir kreftsyke kvinner inntekter og et nytt selvbilde ved å la dem portrettere HIV-viruset på putetrekk og kjøkkenhåndklær. (Tri Nguyen)

Se bildet større

SITTEKULE: Bambus gir et mer miljøvennlig sitteunderlag. Bamboo stool koster 1600 hos PUG-Store. (Foto: PUG)

Se bildet større

FARGERIKT: Ekobos boller og skåler, laget for hånd av bambus i Vietnam, er noe av det butikken Fairplay kan tilby. (Foto: Fairplay)

Se bildet større

RENT: SUMI rørepinne er laget av et aktivt trekull som skal rense vannet. Pinnen selges for kroner 15 hos Ma-Siv. (Foto: SUMI)

Se bildet større

SØPPEL: Gamle reklamepostere blir ikke til søppel, men til papirposer du for eksempel kan ha skittentøyet i. Kroner 250 hos PUG-Store. (Foto: PUG)

Se bildet større

BRIKKER: The Tribal Wave vil kjempe mot arbeidsløshet og fattigdom i Sør-Afrika ved å selge lokalt produserte varer. Disse vevde brikkene koster kroner 120 for tre. (Foto: The Tribal Wave)

Se bildet større

RESIRKULERT: Fat i resirkulert papir fra Vietnam tilbys hos Friends Fair Trade for kroner 95 og oppover, avhengig av størrelse.

— For å leve med HIV-viruset kan det hjelpe å skape et bilde av det, sier butikksjef Ingrid Holtar hos Isandi.

— Det var tanken bak konseptet der HIV-smittede kvinner lager stoff med virusmønster. Mønsteret er en forstørret kopi av et ekte virus.

— Samtidig får kvinnene som lager produktene, muligheten til en bedre fremtid gjennom inntektene fra varene, fortsetter hun.

Isandi er ikke den eneste butikken som satser på etiske og miljøvennlige varer til hjemmet. De siste årene har en rekke norske nisjebutikker åpnet både nett- og butikkutsalg med fokus på etikk.

Økt interesse

— Interessen for denne type produkter har blitt merkbart større bare de siste to-tre årene, både hos butikkunder og forhandlere, sier Ina Aspestrand som står bak PUG.

PUG tilbyr miljøvennlige designprodukter, og Aspestrand er ikke bare opptatt av at design ikke skal gå på bekostning av miljø. Men også at designet må vektlegges selv om man har miljøfokus.

— Produktene må selge seg selv. De må ha god kvalitet og godt design. Ellers vil rettferdige og miljøvennlige produkter kun selge i perioder hvor det er trendy, mener hun.

— De fleste kunder kjøper produktene våre fordi de synes de er fine. Vi har for eksempel noen tøffe papirsekker laget av gamle reklamepostere, og jeg har ikke hørt noen si de kjøper dem fordi de er miljøvennlige. Men fordi de er kule.

— Et annet eksempel er miljøvennlige bambushåndklær som har store brukerfordeler ved at de føles bedre mot huden enn vanlige håndklær, og dessuten ikke trenger å vaskes like ofte.

Lite etikkfokus

Redaktør i Etiskforbruk.no, Solveig Schanke Eikum, mener det er altfor lite fokus på etikk i interiørverdenen.

— Vi var innom Gave- og interiørmessen både i fjor høst og i vår for å sjekke hvordan etikken var ivaretatt i denne bransjen.

— Resultatet var ikke oppløftende. Grossister og innkjøpere ga uttrykk for at norske innkjøpere kun er opptatt av lave priser, forteller hun.

— Interiørbransjen har i stor grad fått være i fred for kritikk av produksjonsforhold og miljø.

— Klesbransjen derimot, som har fått mye større oppmerksomhet fra organisasjoner, forbrukere og presse, har kommet lengre i etikkarbeidet, fortsetter Schanke Eikum.

Hun understreker at det er viktig å skille mellom etiske og miljøvennlige produkter. Et miljøvennlig produkt er ikke nødvendigvis etisk med tanke på arbeidsforhold, menneskerettigheter og dyrevelferd.

— Bredden i produkter med miljømerket Svanen har økt. Det finnes ovner, møbler og produkter til oppussing som maling, bygningsplater, gulv, gulvlim og møbelstoff.

— Men som forbruker er det i tillegg viktig å se på bedriftenes etiske retningslinjer, og spørre hvor og hvordan produktet er laget, mener hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse