Disse bussene blir elektriske

11. desember markerte samferdselsbyråd Lan Marie Berg at de første el-bussene ble satt i trafikk. Neste år kommer det flere. FOTO: Øystein Dahl Johansen / Ruter

Setter inn elektriske busser på flere ruter gjennom Bydel Nordre Aker

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.04.2018 kl 15:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Elektrisk leddbuss. FOTO: Øystein Dahl Johansen / Ruter

BYDEL NORDRE AKER: 70 batterielektriske busser fases inn i drift i Oslo i 2019 på totalt 13 bussruter. Tre av disse går gjennom Bydel Nordre Aker.

– Elbusser er et skikkelig kinderegg for byen. Når vi får på plass 70 nye elbusser vil det bidra til renere luft, mindre støy, og ikke minst en enda mer behagelig reise, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg i en pressemelding.

Nordens største flåte med elektriske leddbusser

I løpet av våren 2019 setter Unibuss totalt 40 nye elbusser i trafikk i Oslo. Selskapet kjøper inn 30 elektriske leddbusser, som skal kjøre på linje 20, 21, 28, 34, 37 og 54 i Indre by i Oslo. Nummer 34, 37 og 54 kjører gjennom Bydel Nordre Aker .

– Jeg er opptatt av å gjøre det attraktivt å reise miljøvennlig og la bilen stå. At vi i 2019 får hele 70 nye flotte elbusser på de tunge bussrutene i Oslo vil bidra til renere luft, mindre støy, og ikke minst en enda mer behagelig reise. Jeg gleder meg stort og dette blir en flott markering av Oslos år som Europas miljøhovedstad, sier Berg videre.

Som europeisk miljøhovedstad i 2019 vil Oslo vise frem et miljøvennlig kollektivtilbud der elbussene setter sitt preg på hovedstaden. Oslo vil neste år med sin storsatsing på elbusser plassere seg på Europa-kartet. Denne bestillingen er stor i europeisk sammenheng, og Oslo får den største flåten av elektriske leddbusser i Norden. Med de seks elbussene som allerede kjører i pilot, vil Oslo i 2019 ha totalt 76 elbusser, hvorav 52 er leddbusser.

– Det finnes omtrent 1000 elbusser i Europa, så med dette vil Oslo ha en betydelig andel elbusser sammenlignet med andre europeiske byer. Oslo får Nordens største flåte med elektriske leddbusser.

Utslippsfritt i 2028


I år feirer Ruter sitt tiårsjubileum og konstaterer rekordmange reisende i inngangen til jubileumsåret. Hele 371 millioner påstigninger med buss, trikk, T-bane, tog og båt ble gjennomført. I løpet av de neste ti årene har Ruter som mål at kollektivtransporten i hovedstadsområdet skal være utslippsfri. Det innebærer en omlegging av alle busser, båter og spesialtransporten.

– Oslo går nå foran i elbuss-revolusjonen. Med 70 nye elbusser tar vi et viktig steg på veien mot en utslippsfri kollektivtransport. I løpet av de neste ti årene er målet at kollektivtransporten i hovedstadsområdet skal være utslippsfri. I fjor ga jeg Ruter i oppdrag å utrede hvordan og når denne innfasingen kan gjøres. Det innebærer en omlegging av alle busser, båter og spesialtransport, sier Berg.

Ved å sette inn 70 elbusser i ordinær drift neste år, tar Ruter sammen med Unibuss, Norgesbuss og Nobina et viktig steg på veien mot en utslippsfri kollektivtransport, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen i pressemeldingen.

– Å få flere elbusser i drift vil gi oss alle verdifull læring, og det trenger vi når vi fremover skal iverksette busskontrakter med 100 prosent utslippsfritt materiell.

For å etablere en større flåte med elbusser i Oslo og opparbeide nødvendig erfaring for alle involverte parter, har Ruter inngått avtale med Unibuss, Nobina og Norgesbuss. Hensikten er å bytte ut dieselbusser med elbusser raskere enn kontraktene tilsier ved å ta i bruk endringsordrer på eksisterende kontrakter. Startskuddet for elektrifiseringen gikk i november i fjor, da den toårige piloten med seks elbusser startet opp på linje 31, 60 og 74. Det er de samme busselskapene som er med på denne storsatsingen på elektriske busser.

LES OGSÅ:
Oslo har fått sine første elbusser
Endelig blir det flere bussavganger til Grefsenkollen

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse