Disse sporene utsetter «nye» John Colletts plass

Trikkesløyfa er vernet. Dermed må den bli en del av utformingen av «nye» John Colletts plass. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bydelsutvalget skulle torsdag velge samarbeidspartner for den videre utviklingen av John Colletts plass som torg og møteplass i bydelen. Men slik gikk det ikke. Byantikvaren, og mindre penger enn ønsket, er årsaken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.09.2016 kl 10:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL/NYDALEN: Tre arkitektkontorer/landskapsarkitekter ble tidligere i år invitert til å delta i konkurransen om å tegne fremtidens John Colletts plass. Området er valgt som torg og møteplass, og forprosjektet ble bevilget 400.000 kroner fra Eiendom- og byfornyelsesetaten.

De tre arkitektforslagene ble i juni presentert i Bicks kafé på Ullevål, og har vært tilgjengelige der etter det. Her kan du lese om presentasjonen av de tre alternativene.

Stopp fra Byantikvaren

Prosjektgruppa for John Colletts plass, bestående av representanter fra bydelen, Blindern Vel, Abels Hage, gårdeier og næringsinteresser, valgte ut Dronninga Landskaps alternativ. Bydelsutvalget skulle torsdag vedta å gå videre med dette alternativet, slik at dette kunne justeres til å passe budsjett og ønsker.

I bydelsutvalgsmøtet 15. september kom det imidlertid fram at Byantikvaren har kommer på banen, nær sagt bokstavelig talt.

Det viser seg at trikkesløyfa på John Colletts plass, selv om den trolig ikke vil være i bruk av Sporveien når trikkeparken i Oslo skal fornyes de kommende årene, er vernet. Dermed kan ikke de gamle skinnene fjernes, noe som er forutsatt i alle de tre arkitektforslagene.

Se bildet større

John Colletts plass, med den historiske kinobygningen. Også trikkesløyfa skal vernes forfor ettertiden, mener Byantikvaren. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Blir bare tildelt halvparten av pengene

Det viser seg også at prosjektet, til tross for at bydelen har søkt om åtte millioner kroner, kun får bevilget fire millioner til gjennomføring fra Oslo kommune.

– Derfor foreslår vi at saken sendes tilbake til miljø- og samferdselskomiteen (i bydelen, journ.anm.), slik at man kan gå i dialog med arkitektene om endringer i forslagene, forklarer assisterende bydelsdirektør Preben Winger.

Winger mener de nye premissene i saken gir prosjektet enda klarere rammer på hva bydelen til slutt skal bestille for den nye torg og møteplassen på John Colletts plass. Han viser til at prosjektet i så måte ikke har dårlig tid.

– Da får man se hvordan skinnegangen kan tas inn som element i plassen, for eksempel med flyttbare plantekasser eller liknende.

LES OGSÅ: Hva er dette midt i Sognsveien?

New York på Ullevål

Dronninga Landskap, som leverte forslaget bydelen i utgangspunktet ville gå videre med, hadde skinneelementer med i sitt forslag for å trekke inn den historiske trikkeaktviteten.

Om enn ikke hele vendesløyfa som del av forslaget, ble ideen om benker og solsenger på skinner, etter modell av Highland park i New York, nevnt under presentasjonen fra arkitektene i juni.

Nordre Aker Budstikke har kontaktet Byantikvaren, men ikke lyktes å få en utdypende kommentar om vurderingen av vernehensynen til vendesløyfen.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse