Dobbel bulkfare på lille julaften

Denne Mercedesen av eldre modell med sommerdekk skled inn i bussen og forårsaket trafikkaos den første vinterdagen i år. Foto: Vidar Bakken

På lille julaften bulker billister på Østlandet dobbelt så mye som på en vanlig dag. Ved Storo storsenter merker de ikke store forskjellen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2008 kl 15:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
STORO: Antallet trafikkskader øker kraftig de siste dagene før jul. De tre siste virkedagene før jul i 2007 ble nesten 1500 store og små trafikkskader daglig meldt til forsikringsselskapene.

Det er 50 prosent mer enn på en gjennomsnittlig desemberdag, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Overfylte P-plasser

– Ryggeulykker og påkjøring av parkerte kjøretøy er de to skadetypene som øker mest i dagene nærmest jul. Ofte skjer disse skadene på smale og overfylte parkeringsplasser utenfor butikker og kjøpesentre, sier administrerende direktør Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt.

Storebrand Skadeforsikring får inn ekstra mange skademeldinger i desember, der kunder har kommet i nærkontakt med alt fra betongsøyler til andres kjøretøy.

– Ikke forskjell

Senterleder ved Storo storsenter kjenner til at lille julaften er den dagen i året hvor folk bulker mest.

– Det er klart, da er det litt snø, og folk er stressa, da blir det gjerne litt mer ulykker, sier hun.

Men Securitas ved senteret sier at de ikke merker at det er noen flere som kræsjer i juletiden enn resten av året.

1642 skader

Ifølge FNHs trafikkskadestatistikk ble det i gjennomsnitt meldt 983 skader per dag i desember i fjor.

Torsdag 20. desember havnet på toppen med rekordmange 1642 skader. Lille julaften er tradisjonelt den dagen vi bulker mest, men siden denne dagen var på en søndag i 2007, var bulkefrekvensen noe lavere enn normalt.

Gode vinterdekk

Det første snøfallet i Oslo førte i år også til trafikkaos, også i Nordre Aker.

Overgangen fra tørr asfalt til isete vinterveier kan være en utfordring for mange. Finansnæringens Hovedorganisasjon anbefaler derfor dekk som takler forholdene.

– Bremsestrekningen mangedobles fra tørr asfalt til is og snø. Dette gjør det ekstra viktig å ha gode vinterdekk. I tillegg må farten avpasses etter forholdene og man må holde god avstand til forankjørende bil, sier senior kommunikasjonsrådgiver Tonje Westby i FNH.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse