Dømt for rasistiske rop på bensinstasjonen

Mannen i 50-årene er dømt etter rasismeparagrafen, etter å ha kommet med ytringer til forbipasserende her ved Statoil på Storo. (Bildet er tatt i en annen anledning, og bilene på bildet har ingenting med saken å gjøre). FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

En mann i 50-årene er dømt til betinget fengsel etter å ha ropt rasistiske skjellsord etter forbipasserende på Storo.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

STORO: Hendelsen fant sted på ettermiddagen lørdag 2. januar i år, utenfor Statoil-stasjonen på Storo.

Mannen i 50-åringen skal ha fremstått som aggressiv og kom med flere hatefulle og rasistiske ytringer til tilfeldig forbipasserende. Han sto tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 185, den såkalte rasismeparagrafen.

Truet med å skyte

I tillegg var han i forbindelse med samme episode tiltalt for «forulemping av andre i selvforskyldt rus», og for etter pågripelsen og transport til arresten å ha kommet med skjellsord og utøvd vold mot offentlig tjenestemann.

Blant annet rammet utbruddene hans et par og deres barn som var på vei fra Storosenteret. Mannen skal ha ropt «jævla svartinger» og at han skulle skyte både dem og «purken».

I retten forklarte mannen at han var ruset på tidspunktet, og ikke kan huske annet enn bruddstykker fra dette tidspunktet. Han erkjente imidlertid å ha kommet med noen uheldige uttalelser knyttet til hudfarge, og at han gikk over streken. Han beklaget handlingene sine og avviste at han har fremmedfiendtlige holdninger.

LES OGSÅ: Mann alvorlig skadet etter knivstikking i natt

Retten: Sjikane

Retten oppfattet mannens gjentatte uttalelser som ren sjikane av mennesker med annen hudfarge eller opprinnesle. Ytringene kan dermed ikke oppfattes på annen måte enn som rene krenkelser av den gruppen de er rettet mot, står det i rettsdokumentene.

Ytringene har dermed ikke noe til felles med kjerneverdiene ytringsfriheten skal beskytte, fastslår retten.

Mannen ble dømt på alle punkter, bortsett fra påstanden om vold mot politiet, til 21 dagers betinget fengsel.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse