Don Martin-initiativ har samlet inn 125.000 til Syria

Instagrambilder med #medSyria. FOTO: Skjermdump

Norsk Folkehjelp med Don Martin i spissen har samlet inn mer enn 125.000 kroner med stafettinnsamlingen #medSyria. - Jeg synes at vi har en plikt til å prøve, sier Don Martin.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.04.2014 kl 11:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Don Martin og Chirag Patel, fra Karpe Diem, er #medSyria. FOTO: Foto: Kristoffer Nyborg

OSLO: Snart er det tre uker siden rapperne Don Martin og Chirag Patel (Karpe Diem) publiserte en video på YouTube, der de oppfordret folk til å donere femti kroner til Syria ved å sende en SMS med Syria til 2160.

I tillegg ba de om at man skulle legge ut et bilde på sosiale medier av seg selv med et stykke papir der det står «#medSyria Send Syria til 2160».

Massive reaksjoner

Bare etter noen få timer hadde aksjonen spredd seg. Fire dager etter at videoen ble publisert, hadde det blitt sendt inn over 1000 SMS´er, altså 50.000 kroner, og blitt postet nesten 200 bilder på sosiale medier.

Det var ikke hvem som helst som viste solidaritet til folket i Syria. Flere rappere og kjente personer var med aksjonen, inkludert bloggeren Kong Halvor, Abu fra «Tabu med Abu», NRK-profil Leo Ajkic, AUF-leder Eskil Pedersen, og listen fortsetter.

LES OGSÅ: Vant Spellemann - Don Martin feiret med kebab og Åse Kleveland

- Vi har en plikt

Don Martin sier selv at som menneske er det vanskelig å ikke bry seg om hva som skjer med andre mennesker, uansett hvor i verden det skulle være.

(Foto: Michael Angeles)

- Jeg synes at vi har en plikt til å prøve å gjøre verden til et litt mindre ille sted enn den vi kom til. Hvis alle gjør det, går verden framover.

Don Martin påpeker også at selv om det er et stykke unna oss, så er det ikke noe mindre ille at noen har det, som han sier, «jævlig».

- Mennesker er mennesker. De er ikke noen annerledes mennesker enn oss. De som bor i naboleiligheten, og de som bor der nede Syria, de er vanlige folk.

Han legger også til at de fleste mennesker føler solidaritet med folk helt andre steder, og at de fleste i verden er i mot krig, vold og nød. Motstanden mot krig blir derfor enda større, noe som er bra.

LES OGSÅ: Don Martin er Årets Navn i Groruddalen: - Rasisme har gjort comeback

- Det norske folk er klar over situasjonen

Det er ikke alltid like lett å forstå, og få med seg alt hva som skjer her i verden, men Don Martin mener likevel at de fleste har fått med seg hva som har foregått i Syria de siste tre årene.

- Alle som følger halvveis med i verden har fått med seg hva som skjer, men det føles som en situasjon man ikke kan gjøre noe med.

LES OGSÅ: "Alle" vil se Nilsen-videoen - har rundet 100.000 på Youtube

Det er akkurat dette som er grunnen til hvorfor Don Martin og Norsk Folkehjelp lagde denne stafettinnsamlingen. Videoregissør Kristoffer «Klunk» Nyborg og Don Martin kom på en idé, der folket skulle sende en SMS for å donere 50 kroner, men også legge ut et bilde av seg selv med en plakat hvor folk skulle oppfordre venner til å gjøre det samme. Bakgrunnen var for å hjelpe de som ikke var involvert i konflikten.

- Selv om det er vanskelig å forstå hvordan konflikten skal løse seg, så går det an å hjelpe noen av de folka som lider på grunn av den.

I tillegg mener Don Martin at det var viktig å få frem hva de pengene faktisk gjør.

- Chirag ble med oss på å lage instruksjonsvideoen hvor vi også går igjennom akkurat hva det er man gir penger til. Det tror jeg også kan være lurt, for det er ikke alltid man vet hva det egentlig er man gir til.

LES OGSÅ: Rapper seg til bedre skriveferdigheter med Don Martin

Sosiale medier er nøkkelen

Don Martin, og Norsk Folkehjelps aksjon brukte sosiale medier som Facebook, Instagram og Youtube som mediekanaler der budskapet skulle ut. Dette viste seg å være veldig suksessfullt.

- Vi brukte sosiale medier fordi det er en enkel måte å nå ut til mange folk, fans og følgere, som spredde det videre til sine venner og følgere, avslutter Don Martin.

LES OGSÅ: Se Don Martins premiere på «Isbilen», live fra Bandwagon-finalen i Gamlebyen

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon her!

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse