ANNONSE
Annonse

Levde ut drømmen

Dro til Afrika for å bygge bibliotek til Maasaifolket

DRØM: May-Brith Døssland levde ut drømmen, samlet inn penger, leide ut leiligheten, og dro til Afrika for å bygge bibliotek til Maasaifolket. Foto: MAY-BRITH DØSSLAND

May-Brith Døssland (53) har bodd i telt i Afrika i et halvt år, mens hun var med på å bygge bibliotek til Maasaifolket. Med støtte fra elevene på Kringsjå skole og Maridalen Rotary.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2015 kl 22:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

KRINGSJÅ: Det ble stille en stund fra lærer og lokalpolitiker i Nordre Aker, May-Brith Døssland, i fjor høst. Ikke var hun på jobb på Kringsjå skole, og ikke dukket hun opp i bydelsutvalgsmøtene med de andre lokalpolitikerne.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Men etter noe tid, så begynte det derimot å dukke opp bilder her og der av May-Brith, i svært så eksotiske omgivelser i Afrika. I svært så eksotiske klær også, en lokalpolitiker fra venstre og Kringsjå, i maasaiantrekk?

SE STOR BILDESERIE TIL HØYRE FOR SAKEN

May-Brith var nemlig i ferd med å leve ut en drøm. I telt, i månedsvis, i fattige Maasailand i Afrika.

– En tid for alt, nå passet det perfekt, forteller May-Brith.

Stort prosjekt

Men dette var ikke en drøm om å feriere i månedsvis i sol og varme. Men en drøm om å hjelpe andre, og å gjennomføre et stort prosjekt om å bygge et bibliotek til maasaifolket, i Maasai Mara i Kenya.

Men Afrikareisen til May-Brith begynte lenge før Maasai Mara og bibliotek. Helt tilbake til februar i fjor, da hun sammen med en venninne dro på reiselivsmesse.

– Vi var på utkikk etter enn ferietur, til Afrika. Det var mye å velge mellom, fra rene luksusopphold ved bassengkanten, til safari og eksklusive jaktturer. Midt innemellom de store og fancy turoperatørene, var det et lite bord med to stoler. Der satt maasaiene Nelson og kona Meg, forteller May Brith.
Hun fortsetter.

Oldarpoi

– Vi kom i prat, og reiseopplegget til Oldarpoi Camp i Maasai Mara med tilhørende naturreservat, virket veldig bra. I tillegg var det rundt halvparten så dyrt sammenlignet med de andre turoperatørene. Så vi slo til, forteller May-Brith.

For å gjøre en lang historie litt kortere, May-Brith og venninnen dro på ferie til Afrika i fjor sommer. Da May-Brith kom hjem, hadde hun for lengst bestemt seg for at hun så snart som mulig skulle reise tilbake. For hun ville hjelpe lokalsamfunnet i Oldarpoi Camp i Maasai Mara.

– Det er en veldig spesiell historie rundt Oldarpoi Camp. Nelson Ole Reiyia var en gjetergutt i området. En gjeit forsvant, og faren ble så misfornøyd med gjetingen, at han i stedet sendte sønnen på skole. Det var nok bra for Nelson, Oldarpai og maasaisamfunnet der, sier May-Brith.

For etter skolegang, bestemte Nelson seg for å kjempe for å bygge opp det lokale maasaisamfunnet til på en best mulig måte å klare seg økonomisk, ved hjelp av turisme. Nelson hadde ingen mulighet til å konkurrere mot de rike store turistoperatørene med luksushotellene og luksussafariene i områdene rundt.

Istedet satset han på øko-turisme, enkelt og miljøvennlig. Blant annet telt. Dusjene i camp’en er eksempelsvis varmet opp med solcellepanel.

Turistene kom, og det ble penger tilbake. Lokalsamfunnet fikk også etter hvert en skole på plass i Oldarpoi.

Ønske

May-Brith og venninnen ble veldig begeistret for Oldarpoi Camp og det Nelson og lokalsamfunnet har fått til av turismenæring i området.

– Før jeg dro tilbake til Norge, etter sommerferien i fjor, spurte jeg Nelson om hva han mer ønsket seg i campen. Han svarte mer kunnskap til folket gjennom bøker og et bibliotek, sier May-Brith.

Da hun kom tilbake til Norge, hadde May-Brith allerede bestemt seg for å oppfylle ønsket til Nelson.

Kringsjå skole og Maridalen Rotary

May-Brith, som også selv er rotarymedlem, kontaktet Maridalen Rotary Klubb. Hun snakket varmt om saken der, og søkte permisjon fra Kringsjå Skole. Rotary sponset bibliotekplanene med 40.000, skolen sa ja til permisjon. I tillegg samlet Kringsjå skole inn nesten hele 52.000 kroner til prosjektet, og May-Brith regnet ut at hun kunne leve lenge i Afrika på å leie ut leiligheten på Kringsjå.

– Men jeg kan jo ingenting om å bygge bibliotek. Derimot er min bror, Roy Colin, byggmester. Han også hadde anledning til å prøve noe helt nytt i livet, og sa heldigvis ja til å bli med.

Tilbake i Oldarpoi. Dagene og månedene gikk med til planlegging og bygging av biblioteket. May-Brith underviste også ved den lokale skolen, og en naboskole. I engelsk og i andre fag, ved hjelp av tolk.

Tøft

– Det ble en tøff og utfordrende periode! Mye er annerledes, i forhold til å sette i gang bygging her i Norge. Jeg er veldig glad broren var med. Ikke bare det at jeg ikke kan noe særlig om å bygge bibliotek, men i tillegg er kvinnesynet så som så med blant mange afrikanske menn, sier May-Brith.

Hun fortsetter.

– I tillegg er det jo ganske annerledes å bo i telt i Afrika, enn i hus i Norge. Annerledes også å måtte lære seg og hele tiden forholde seg til vindretninger, som beskyttelse mot dyr. Rovdyr som for eksempel leoparder som stakk innom camp’en i ny og ne. Men vi måtte også beskytte oss mot agressive elefanter.

May-Brith hadde alltid steiner i lomma.

– Så vi eventuelt kunne avlede de ved å kaste stein mot de. En ung gutt ble også trampet i hjel av elefanter mens vi var der. Men jeg hadde jo også med gymfløyta fra Kringsjå skole, for jeg vet jo at dyrene er svært vare for høye lyder, ler May-Brith.

Etter flere måneder, sto endelig det nye offentlige biblioteket på plass i Oldarpai på nyåret. Med bøker på engelsk i hyllene. Planen er å også fylle på med bøker på swahili og maasai.

– Vi trenger flere bøker på alle tre språkene. Ta kontakt hvis noen har noen de vil gi bort, oppfordrer May-Brith.

Rørende

Hun fortsetter.

– Det var veldig rørende da vi endelig kunne åpne biblioteket. I tillegg hadde vi penger igjen til å få satt opp et solcellepanel ved naboskolen, så det er lys til å lese der også på kvelden, forteller May-Brith.

(Les også faktaboks til saken om åpningen)

– Et stort eventyr

Det hadde nok gjort noe med de fleste av oss – det å dra ned til et fattig land i Afrika, og bo der i flere måneder.

– Jeg har bodd i telt med en koffert i seks måneder. Det er overraskende hvor lite man egentlig trenger, og kan klare seg med. Jeg brukte ikke på langt nær alt jeg hadde med i kofferten heller, sier May-Brith.

– Samtidig en utrolig flott følelse å kunne være med på å bidra til å gjøre en så stor forskjell for så mange mennesker. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk muligheten til å gjøre dette. Både min bror og jeg har vært med på et stort eventyr.

Inspirere?

– Kanskje kan jeg inspirere andre til å leve ut drømmer. Jeg har ikke hatt noen stor hjelpeorganisasjon i ryggen. Men vil man noe nok, så får man det til. Det er jeg overbevist om, sier May-Brith.

Som slett ikke utelukker ny tur til Oldarpai, for å bidra mer for lokalsamfunnet der.

May-Brith har også vært med på å grunnlegge Oldarpoi Norge, en fadderorganisasjon for å støtte barns skolegang.

– Vi har spesielt fokus på jenter som blir omskåret og giftet bort tidlig. Rundt 80 prosent av jentene blant maasaifolket blir omskåret. Vi tilbyr skolegang mot at foreldrene bestemmer at jentene ikke skal omskjæres, sier May-Brith.

Les mer om organisasjonen Mara Learning Development center

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.