ANNONSE
Annonse

Dro til «Bolleland» for å sjekke bilistenes syn

GOD STEMNING: Sigurd Sollien fra Kjelsås og Philip Reiler fra Grefsen, bød på DAB-adaptere og enkle synstester på bensinstasjonen de fleste nok forbinder med boller. Foto: UTLÅNT

Sigurd Sollien fra Kjelsås og brilleblogger-Philip Reiler fra Grefsen tok turen til Espa for å sjekke synet til bilistene. Undersøkelser viser nemlig at bare halvparten av sjåfører over 70 år har sjekket synet hos lege det siste året.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2016 kl 10:57

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ESPA: Bensinstasjonen ved Mjøsa, kanskje best kjent for Espabolla som selges i milliontall hver år, fikk nylig besøk av et team fra optikerkjeden Specsavers.

Programleder og nå radioreporter på P4, Sigurd Sollien (47) som bor på Kjelsås, og Philip Reiler (42) fra Grefsen og Specsavers, ville sette fokus på bilkjøring og øyehelse.

Brilleblogget fra Tanzania

De to er ikke ukjente for hverandre. Philip var nylig på brillecamp i Tanzania og blogget hjem via Nordre Aker Budstikke. Ett av brilleparene han hadde med fra Norge, som som fikk en ny eier i Afrika, var Sigurds gamle «John Lennon-briller».

Få sjekker synet jevnlig

Eldre er sprekere enn før, men det gjelder ikke nødvendigvis synet, påpeker Norges Optikerforbund.

Av nordmenn over 70 år som kjører bil, sjekket 54 prosent synet sitt hos lege i løpet av det siste året, viser en undersøkelse TNS Gallup gjorde for Norges Optikerforbund i 2014.

Merker påvirkning på synet

– Synet er den viktigste sansen når du kjører bil. Allerede fra 40-årsalderen kan det føles mer slitsomt å kjøre på våt asfalt i mørket, og man kan oppleve at man lettere blir blendet av lyset fra motgående biler eller på veier uten veimerking, sier Philip Reiler, som er informasjonssjef i Specsavers Norge.

Det var imidlertid lite å utsette på synes hos bilistene og motorsyklistene som tok seg tid til en synstest på Espa. Av de 50 bilistene (og motorsyklistene) som ble sjekket, var det bare tre som hadde behov for synskorrigering, ifølge Reiler.

– Det var imidlertid mange som ikke hadde sjekket synet sitt på mange år. Ved en komplett synsundersøkelse vil du ikke bare få undersøkt øynene dine, men også få avdekket om det er mistanke om diabetes eller høyt blodtrykk, sier han.

TESTET SYNET: Vegard Veslum (t.v.) og Jan-Tore Nybakken fra Hamar, synes gratis synstester var et godt tiltak. Foto: UTLÅNT

9 tegn på at du ser for dårlig i trafikken:

1. Ser skilt sent og kjører feil

2. Endrer kjøreadferd når det er mørkt eller dårlig lys

3. Myser og/eller lener deg fremover i førersetet

4. Dårlig plassering i kryss, rundkjøringer og i veibanen

5. Dårlig fartstilpasning inn mot kryss

6. Er generelt uoppmerksom i trafikken og overfor medtrafikanter, feilvurderer andres hastighet

7. Kjører vinglete

8. Blunker mye, blendes lett

9. Øynene svir, renner eller klør mens man kjører

Kilde: Norges Optikerforbund

Økonomen Christian Vennerød kom også til Espa, og fikk en DAB-radio av Sigurd Sollien. Foto: UTLÅNT

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse