DESPERATE BOLIGSELGERE: Drømmecruise på kjøpet

KARIBISK BONUS: Kjøperen av Åsdalsveien 44 kan se fram til en ukes cruise i denne 50-fots seilbåten. (Foto: Morten Archer Bugge)

Først da Morten og Stine Archer Bugge fristet med gratis seilcruise i Karibia, fikk de solgt boligen sin. Desperasjonen i markedet bare øker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.11.2008 kl 14:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ATTRAKTIVT: Velholdte boliger i Åsdalsveien og omegn har tradisjonelt vært svært lett omsettelige.

Se bildet større

SKEPTISK: – Vi meglere er lite begeistret for at boligselgere tilbyr bonuser som plasmaskjermer eller karibiacruise, sier Christian Dreyer.

Se bildet større

FIRE MÅNEDER SENERE: Familien Archer Bugge hadde aldri trodd det skulle ta en evighet å få solgt en bolig – og hage – som dette.

– Boligen hadde vært for salg siden juni og prisantydningen var senket ti prosent. Ifølge megleren var det i utgangspunktet ingenting galt med huset eller beliggenheten, likevel slet vi veldig med å få folk til å komme på visning, forteller Morten Archer Bugge.

– Og etter fire måneder uten salg på Finn.no, begynte det å haste veldig for oss. Vi følte vi var nødt til å finne på noe ekstraordinært for å vekke interesse. Derfor lovet vi en ukes seilcruise i Karibia – til en markedsverdi på 40.000 kroner, pluss skipper – til den som slo til.

Under normale omstendigheter er Åsdalsveien på Nordstrand et særdeles attraktivt boligområde. Her ligger barnevennlige, velholdte hus og hager på rekke og rad, bare ti minutters kjøring fra Oslo sentrum.

Trengsel på visninger og opphetede budrunder var nærmest en naturlov hver gang et hus kom for salg. Men nå er det nesten ingen som går på visning på Nordstrand lenger.

Skal det være nødvendig å friste med Karibia-cruise, plasmaskjermer eller liknende tilleggsgoder for å lokke til seg mulige kjøpere?

Bud med forbehold

– Heldigvis er det svært sjelden vi hører om bonuser av denne typen, sier Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Og selv om det er lett å skjønne fortvilelsen, er vi meglere lite begeistret for fenomenet. Slike "gulrøtter" kan jo lett misforstås, som om de er forsøk på å avlede oppmerksomheten fra en boligs egentlige verdi, påpeker Dreyer.

– Et annet tegn i tiden er at desperate selgere blir med og tar risikoen for at kjøpere får solgt sin nåværende bolig. Vi har sett at utbyggere av flerboligbygg eksempelvis kan selge en leilighet til fire millioner kroner og gi kjøperen "garanti" for at han får inn to millioner for den boligen han skal selge – og at folk som selger bruktbolig, aksepterer bud med forbehold om at kjøper klarer å få solgt sitt nåværende krypinn, sier Dreyer.

– Dette siste er ikke uten risiko: Tenk at du befinner deg i enden av en lang dominorekke av salgs- og kjøpsprosesser hvor alle har tatt forbehold. Da kan den som ikke får solgt, forkludre handelen for de andre, sier Dreyer.

– Og uansett: Bud med forbehold stiller store krav til at megleren får inn en tidsbegrensning og en edruelig prisantydning i avtalen, slik at man som selger ikke blir fastlåst.

Mellomfinansiering

Oktober 2008 var den verste måneden for boligomsetning i Norge på mange år.

Boligprisene falt 4,2 prosent i forhold til i september, og i forhold til toppnoteringen i august 2007 er nedgangen på rundt ti prosent.

Det som er minst like ille, er omløpshastigheten. Nå tar det 36 dager å formidle en bolig, en økning på 50 prosent i forhold til oktober 2007. De usolgte boligene hoper seg opp på Finn.no: 21.871 var til salgs ved månedsskiftet, mot 17.410 i oktober i fjor.

– Det er en dramatisk utvikling, vedgår Christian Dreyer.

– Selv om det er logisk at boligomsetningen synker i en tid med finanskrise, prisfall og renteøkninger, har også bankene mye av skylden for at kjøperne uteblir, mener han.

– Flere av de store bankkjedene har strammet inn vilkårene for mellomfinansiering altfor sterkt. Vi opplever at mange trygge bankkunder, med sikker inntekt og solid egenkapital, sier de ikke har mulighet til å kjøpe før de har solgt. Årsaken er at banken deres har skrudd igjen muligheten for mellomfinansiering.

Aud-Helen Rasmussen, informasjonsdirektør i DnB NOR, er ikke enig med Dreyer i at bankene er den store syndebukken her.

– I vår bank vurderer vi lånekundene etter de samme tre kriteriene som alltid: Betjeningsevne, betjeningsvilje og sikkerhet, understreker Rasmussen.

– Og betjeningsevnen er kommet under press i takt med stigende lånerenter og usikre boligpriser. Folk som kjøper bolig, må tåle betraktelig høyere renter og lenger tid på salg av gammel bolig enn for et par år siden. Mange kunder er ikke selv villige til å ta en slik risiko, derfor sitter de på gjerdet inntil videre.

Klar for Karibia

Ifølge en fersk undersøkelse gjort av Makrosikt for Eiendomsmegler 1, sier 70 prosent av de spurte at de nå vil solgt sin nåværende bolig før de kjøpte en ny. Bare ti prosent sier de vil kjøpe før de selger.

Og når nesten ingen vil kjøpe før de har solgt, skjønner man logikken i at det er færre og færre som går på boligvisninger på Nordstrand.

Men i et slikt marked er det også mulig å gjøre kjøp som kan minne om kupp.

Andreas F. Frølich er svært fornøyd med den boligen han har kjøpt i Åsdalsveien 44. Og ikke så altfor lenge etter overtakelsen, vil familien på fire sette seg på et fly mot langt mer eksotiske strøk, hvor de skal cruise mellom karibiske idyller med Morten Archer Bugge som skipper og ruteplanlegger.

– Da vi gikk på visning, var Morten veldig ivrig etter å selge inn denne seilbåtbonusen, forteller Frølich.

– Det var ikke avgjørende for vårt valg av bolig, men nå ser vi fram til å bytte bort den norske vinteren mot en uke i en seilbåt i Karibia.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse