Drømmer om bordeller

FpU vil legalisere bordeller. - Sexmarked i det skjulte øker risikoen for vold, sier generalsekretær Espen Teigen. FOTO: Illustrasjonsfoto

FpU vil legalisere prostitusjon og gjøre bordeller tilgjengelig. De mener dette er med på å øke sikkerheten til de prostituerte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.08.2012 kl 14:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO/STAVANGER: Formann i FpU Stavanger, Martin Hem Høven, tar til ordet for å åpne bordeller i et intervju med Aftenbladet.

Han får støtte fra sentralt hold.

- Vi er for å legalisere prostitusjon, men man må beskytte de prostituerte. Ved å etablere bordeller vil man kunne beskytte dem, samtidig som bransjen skjer i kontrollerte former, sier generalsekretær i FpU, Espen Teigen.

LES OGSÅ: Stenger landets eldste bordell

Handler om sikkerhet

- Dette handler om sikkerheten til prostituerte, og ikke om pris eller andre ting, sier Teigen.

VIL TENKE SIKKERHET: Espen Teigen, generalsekretær i FpU

Han forteller at etter sexkjøpsloven trådde i kraft, så har sexmarkedet blitt mer gjemt, og de prostituerte melder sjeldnere i fra om skader, trusler og annet.

- Slik det er i dag, så kan de prostituerte bli utsatt for vold, uten at det blir oppdaget eller meldt i fra. Slik skal det ikke være. Vi må ikke glemme at prostitusjon ikke bare vil forsvinne. Da må vi tenke sikkerhet, mener Teigen.

Han har ikke selv vært i kontakt med representanter fra miljøet, men sier at andre medlemmer har vært i samtaler med personer fra miljøet.

LES OGSÅ: Politiets oppgave å bekjempe prostitusjon

Nevada som modell

- Så lenge prostitusjon og salg og kjøp foregår under bakken, så er det umulig å kontrollere, sier Teigen.

Han trekker fram Nevada i USA som eksempel, og forklarer at her er det strenge kontroller og regler for bordellene.

- Her er det strenge kontroller med testing av sykdommer, i tillegg til at det er vakter som sørger for sikkerheten til de prostituerte, sier Teigen.

Han mener at dette er en modell som kan benyttes i Norge. Bordellene kan få godkjenning på lik linje med annen næringsvirksomhet, med krav til vakthold for de prostituerte.

- Markedet kan holde kontroller selv. Dersom det ikke er mulig, så kan staten tre inn.

LES OGSÅ: Ottar vil forby stripping

Synlighet gir trygghet

FpU tror det er enklere å avdekke menneskehandel dersom bordeller legaliseres.

- Jeg er ingen spesialist på menneskehandel, men det jeg ser er at det er mye vanskeligere å avdekke frivilligheten i prostitusjonen nå som det ikke lenger er lov å kjøpe sex. Miljøet er gått under bakken, kommenterer generalsekretæren, og fortsetter:

- Politiet har spesialister på dette feltet, og de sitter med den nødvendige kompetansen til å avdekke menneskehandel. Dersom prostitusjon skjer i kontrollerte former, vil både vold, ufrivillighet og menneskehandel kunne oppdages lettere, sier Teigen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse