Drømmer om bordeller

Drømmer om bordeller

FpU vil legalisere bordeller. - Sexmarked i det skjulte øker risikoen for vold, sier generalsekretær Espen Teigen. FOTO: Illustrasjonsfoto

FpU vil legalisere prostitusjon og gjøre bordeller tilgjengelig. De mener dette er med på å øke sikkerheten til de prostituerte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.08.2012 kl 14:40

OSLO/STAVANGER: Formann i FpU Stavanger, Martin Hem Høven, tar til ordet for å åpne bordeller i et intervju med Aftenbladet.

Han får støtte fra sentralt hold.

- Vi er for å legalisere prostitusjon, men man må beskytte de prostituerte. Ved å etablere bordeller vil man kunne beskytte dem, samtidig som bransjen skjer i kontrollerte former, sier generalsekretær i FpU, Espen Teigen.

LES OGSÅ: Stenger landets eldste bordell

Handler om sikkerhet

- Dette handler om sikkerheten til prostituerte, og ikke om pris eller andre ting, sier Teigen.

VIL TENKE SIKKERHET: Espen Teigen, generalsekretær i FpU

Han forteller at etter sexkjøpsloven trådde i kraft, så har sexmarkedet blitt mer gjemt, og de prostituerte melder sjeldnere i fra om skader, trusler og annet.

- Slik det er i dag, så kan de prostituerte bli utsatt for vold, uten at det blir oppdaget eller meldt i fra. Slik skal det ikke være. Vi må ikke glemme at prostitusjon ikke bare vil forsvinne. Da må vi tenke sikkerhet, mener Teigen.

Han har ikke selv vært i kontakt med representanter fra miljøet, men sier at andre medlemmer har vært i samtaler med personer fra miljøet.

LES OGSÅ: Politiets oppgave å bekjempe prostitusjon

Nevada som modell

- Så lenge prostitusjon og salg og kjøp foregår under bakken, så er det umulig å kontrollere, sier Teigen.

Han trekker fram Nevada i USA som eksempel, og forklarer at her er det strenge kontroller og regler for bordellene.

- Her er det strenge kontroller med testing av sykdommer, i tillegg til at det er vakter som sørger for sikkerheten til de prostituerte, sier Teigen.

Han mener at dette er en modell som kan benyttes i Norge. Bordellene kan få godkjenning på lik linje med annen næringsvirksomhet, med krav til vakthold for de prostituerte.

- Markedet kan holde kontroller selv. Dersom det ikke er mulig, så kan staten tre inn.

LES OGSÅ: Ottar vil forby stripping

Synlighet gir trygghet

FpU tror det er enklere å avdekke menneskehandel dersom bordeller legaliseres.

- Jeg er ingen spesialist på menneskehandel, men det jeg ser er at det er mye vanskeligere å avdekke frivilligheten i prostitusjonen nå som det ikke lenger er lov å kjøpe sex. Miljøet er gått under bakken, kommenterer generalsekretæren, og fortsetter:

- Politiet har spesialister på dette feltet, og de sitter med den nødvendige kompetansen til å avdekke menneskehandel. Dersom prostitusjon skjer i kontrollerte former, vil både vold, ufrivillighet og menneskehandel kunne oppdages lettere, sier Teigen.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!