Presanger for en grønnere jul: – Dropp det glorete julepapiret

LESESTOFF PÅ PAKKEN: Når de gamle holder på å sovne etter julemiddagen, er det bare å gi dem en pakke å lese på.

Pakkene du gir bort til jul, forteller hvor miljøbevisst du er – allerede før de er åpnet.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

NYTTIG SAK: De hjemmelagde stoffposene er en liten gave i seg selv, men ifølge kinderegg-prinsippet ligger det noe oppi også.

Se bildet større

MAGASIN MED MERVERDI: Magasinsider kan brukes til innpakning, og kan velges etter mottakerens interesser.

Se bildet større

HIVER UT IDEER: Tone Granaas og Eline Moe i Grønn hverdag kaster fram innpakningsalternativer som sparer kloden for unødvendig forbruk.

Masse glorete julepapir ytterst, med lange krøllete papirbånd? Du er nok muligens en estet, men setter øyeblikkets skjønnhet over ansvarlighet og miljøbevissthet.

Dette har vi sett før, dessuten. Ikke minst i søppelkassa, som er så full dagen derpå at den ikke lar seg lukke.

Avispapir, derimot. Eller gamle skoesker. Hyssinger med odde knapper på. Stoffposer. Hurra for deg, den glade giver! Her skårer du masse gjenbrukspoeng!

Alt dette kan gavemottakeren notere seg om deg: For en miljøvennlig sjel. Snill og omtenksom, bryr seg om kommende slekter.

Dertil fantasifull og modig, for hvem har vel sett noe så festlig som en julegave innpakket i Dagens Næringsliv før? Med ditto børskursdekorert hjertekort?

Juleverksted

– Det er mye man kan pakke inn i, som blir både rimeligere, mer personlig og mer miljøvennlig enn det vanlige julepapiret, fastslår Tone Granaas og Eline Moe, som er henholdsvis daglig leder og regionleder i Grønn Hverdag.

Sammen har de pakket inn en haug med julepresanger for å demonstrere mulighetene.

– Problemet med vanlig gavepapir er at inneholder så lite fiber at det ikke kan kastes i papirsøppelet, men må gå i restavfallet i de fleste kommuner. Dessuten inneholder det veldig mye fargestoff, sier Moe.

Hun synes selv at det er koseligere å pakke inn i andre ting – og gjøre et lite jukeverksted ut av seansen. Av gamle gardiner og klær tråkler hun sammen stoffposer.

Gamle knapper træs på hyssing, så slipper hun å kjøpe gavebånd. Plakater, magasiner og aviser får nytt liv som innpakningspapir. Gavelappene og små dekorelementer klippes ut i same slengen.

– For barn er det morsomt å få tegne på gråpapir, som blir solid og fint innpakningspapir, og som selvsagt kan resirkuleres, legger Granaas til.

Vil du helst kjøpe nytt gavepapir, finnes det miljøvennlige alternativer – spør i butikken. Redd Barna og Norsk Form hadde nylig en designkåring av det fineste miljøvennlige gavepapiret. Dette selges blant annet i bokhandlerkjeden Ark.

Opplevelser

For noen år siden fant Framtiden i Våre Hender (FIVH) ut at nordmenn bruker 50 millioner meter gavepapir til jul.

En løsning på overforbruket er å pakke inn i andre ting. En annen løsning er å gi gaver som trenger mindre innpakning.

– Gi digitale gaver. For eksempel programvare som kan lastes ned, foreslår Eline Moe. Kollega Tone Granaas har sans for opplevelsesgaver:

– I fjor fikk sønnen min en fin opplevelsesgave av en onkel. Det var en liten fiskesluk, samt et kort som lovet fisketur i skogen til sommeren. For sønnen min var dette en flott gave, og den innebar mye forventning.

– Selv pleier jeg å gi bort en middagsinvitasjon, med dato i februar. På hjemmelaget kort selvsagt.

Les også: Gå for grønn jul

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse