Skolelegen avvikles: Dropper legeundersøkelsen av alle førsteklassingene

Det skal spares, og den såkalte somatiske undersøkelsen av førsteklassingene avvikles i Nordre Aker. FOTO: ILLUSTRASJON/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Det skal spares i Nordre Aker, og den fysiske legeundersøkelsen av førsteklassingene avvikles.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.02.2016 kl 16:34

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: Det er sendt ut brev til alle skolelegene om avvikling av avtale om allmenlegeoppgaver som skoleleger, ved grunnskolene i Nordre Aker. Det skal spares penger.

Innsparing

– I forbindelse med krav om innsparingene bydelens i budsjett for 2016, har seksjon Helsestasjon- og skolehelsetjeneste blant annet sett på basisundersøkelsen av skolestartere, står det i brevet bydelen har sendt til skolelegene.

Basisundersøkelsen legger vekt på samtale om barnets helse og trivsel, samt at elever og foreldre blir kjent med skolehelsetjenestens tilbud.

LES OGSÅ: Snart ett år uten - les hvordan Alexander nå har det

Forenkle

– I evalueringen har vi sett at det kan være hensiktsmessig å forenkle den somatiske screeningen som er en del av undersøkelsen. Vi vil nå endre undersøkelsen slik at elev og foreldre i første omgang blir innkalt til en samtale hos helsesøster. Gjennom samtalen avklares det om det er ønske om en medisinsk undersøkelse av barnet, skriver bydelen ved bydelsdirektøren videre.

Og viser til eventuelt henvisning til fastlege.

Kringsjå og Grefsen

Bydelen vil fortsatt ha avtale med en skolelege som skal bistå med medisinskfaglige rådgivning og veiledning til helsesøstrene på alle skolene. Denne legen vil ha base på Kringsjå og Grefsen barneskole.

– Den somatiske undersøkelsen (journ. anm. fysisk undersøkelse) har vært en del av det faste opplegget for skolestartere i bydelen siden lenge før bydelssammenslåingen. Likevel, gjennom alle disse årene har det vært lite som har vært avdekket - eller oppdaget. Det er ikke ideelt å avvikle en slik tjeneste, men når det likevel må spares inn, så er dette et tilbud som det ikke er så stort behov for, ifølge seksjonssjef Helsestasjon og Skolehelsetjeneste Barbro Foss i Nordre Aker bydel.

En somatisk undersøkelse går ut på at legen blant annet lytter på barnet, og ellers gjør en rask fysisk undersøkelse av barnet.

LES OGSÅ: Maridalssyken sendte 30.000 på do

Fra baby til to år

Hun forsetter.

– Barnet har jo allerede vært gjennom slike undersøkelser fra babyalder og opp til to år. Vi beholder jo som nevnt også legene på Kringsjå og på Grefsen barneskole, en halv dag i måneden hver. Skolestarterne skal fortsatt ha samtaler med helsesøster ved skolene - sammen med foreldrene. Og er det behov, så vil helsesøster henvise videre for eventuell somatisk undersøkelse til legene ved de to nevnte skolene.

Eller eventuelt videre til fastlege hvis det er ønskelig.

Bydelen som vurderer

Foss forteller videre at det er hver enkelt bydel som selv styrer ressursbruken i forhold til skoleleger eller ikke. Til nå har det vært skoleleger som har utført somatiske undersøkelser av alle skolestartere ved alle grunnskolene i Nordre Aker. Tilbudet avvikles iløpet av våren.

Ifølge Foss sparer bydelen rundt 150.000 kroner på å kutte skolelegene og den somatiske undersøkelsen av skolestarterene.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse