ANNONSE
Annonse

Gatefest mot rasering:

– Du kan ikke rive nabolaget vårt!

Haavard Nordlie og Benedicte Bull inviterer til gatefest i Kapellveien, sammen med aksjonsgruppa Stopp ødelegging av nedre Grefsen, lørdag 20. august. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

«Vi skal kjenne på det gode fellesskapet, og vise bystyret og barna våre, at dette er verdt å ta vare på og at vi ikke gir oss uten kamp!»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2016 kl 10:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSEN: «Vi arrangerer gatefest for å markere samhold og motstand mot sanering av hjemmene våre på Nedre Grefsen. Gatefesten arrangeres i Kapellveien mellom Grefsenveien og Morells vei. På eiendommer i nabolaget vil det henges opp tydelige skilt mot rasering.»

Også fra invitasjonen til gatefest i regi av Aksjonsgruppa Stopp ødelegging av nedre Grefsen. De er mange i gruppa. Faktisk flere tusen. Så gjenstår å se hvor mange som dukker opp på gatefesten til lørdag, 20. august. Men Kapellveien er jo lang.

Det er i Kapellveien det skjer - lørdag. Benedicte Bull og Haavard Nordlie kommer nok. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Eberson og Big Bang

– He, he. Ja plass til mange her, men vi har jo bare tenkt til å stenge av det ene kvartalet da, ler Haavard Nordlie.

Han som oppdaget at det i kommunens fremtidsplaner også ligger å fortette deler av nedre Grefsen, oppheve Småhusplanen og åpne opp for høye blokker.

– Det bor så mange hyggelige folk her på Grefsen, så det blir sikkert en fin fest på lørdag, supplerer Benedicte Bull, en av lederne i aksjonsgruppa.

LES OGSÅ: Maridalsdramaet tar en uventet vending!

Også mye kultur på Grefsen. Blant annet stiller jazzmusiker Jon Eberson med underholdning, og ikke minst også Øystein Greni fra Big Bang.

Sistnevnte skal fremføre egen nykomponert aksjonssang: Du kan ikke rive nabolaget vårt! Med Grefsen pikekor og elever fra Morellbakken skole.

Så langt har 165 personer sagt at de kommer via facebook, onsdag kveld, men gruppa har flere kanaler å nå folk på.

Halvt år

Det var for rundt seks måneder siden at Nordlie fortalte til lokalpolitikerne og bydelsutvalget i Nordre Aker, om hva han hadde oppdaget ved å se nøyere på kartene til kommunedelplanen 2030.

– Med forslag om å legge til rette for sanering av rundt 260 eneboliger med 440 husstander på Grefsen og åpne for høyhus på 12 etasjer. Det er lang prosess vi har startet på, og den er langsom. Men det positive nå, er jo AT vi ser en voksende oppmerksomhet fra også andre deler av byen, hvor kommunen også foreslår fortetting - hus mot blokker, sier Nordlie videre.

LES OGSÅ: Pål fra Grefsen brukte hundrevis av timer på å sørge for at moren hadde det bra på sykehjemmet!

– Det som skjer på Grefsen med vår aksjonsgruppe og protester mot planene, er dratt utover hele byen. Det er bra, sier Bull.

Som røper at det på lørdag også vil bli, ikke blokker, men ballonger i 42 meters høyde - for å vise hvor høye blokkene kanskje kan bli!

Veien videre

Før sommeren sendte aksjonsgruppa klage til Sivilombudsmannen, om blant annet at saksbehandlingen i forhold til kommunedelplanen 2030 har vært udemokratisk og mangelfull, og i den grad forhindret en åpen demokratisk debatt, at den innebærer en krenkning av borgernes sivile rettigheter.

Aksjonsgruppa ba også om en granskning av saksbehandlingen av kommunedelplanen.

Etter at Sivilombudsmannen hadde sett på klagen, fortalte Trond Lunde fra aksjonsgruppa, og selv advokat, blant annet følgende til Nordre Aker Budstikke.

Sivilombudsmannen har gitt uttrykk for at forholdet først må tas opp med Oslo kommune. Eventuelt at det kan sendes en anmodning til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om å foreta en lovlighetskontroll av kommunens avgjørelse.

Høringsuttalelse og politikere

Nordlie fortsetter.

– Det er der vi er nå, vi jobber mot kommunen om dette. I tillegg holder vi på å utarbeide et høringsnotat, til kommunens såkalte planstrategi. En strategi med et veldig dårlig språk og med formuleringer som kan bety noe i den ene eller andre retningen. Etter min mening så vil jeg påstå at alle dagens småhusplan-områder i Oslo, er i faresonen for å bli satt på kartet som fortettingsområde, slik nedre Grefsen har blitt!

I tillegg jobber aksjonsgruppa mot politikerne, både lokale og sentrale, og har flere møter på blokka til neste uke.

Frp sentralt har også varslet at de vil fremme privat forslag om å ta nedre Grefsen ut av kommunedelplanen - les hele saken her.

Skiltene

Men vi må innom de nye skiltene som henger rundtomkring på grefseneiendommene: Ikke til salgs!

Nei - ikke til salgs dette huset! Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Det er et lite stunt, og på ingen måte noe pressmiddel. Det er uansett langt fra laget nok skilt til å sette på alle eiendommene som er i det angjeldende fortettingsområdet, sier Bull.

De benytter anledningen til å takke initiativtagerne Marianne Tveit og Paal Ritter Schjerven for skiltene, og organisering av den kommende gatefesten.

– For de har også en misjon utover budskapet, salget av de er med å finansiere gatefesten lørdag. For det koster faktisk litt å få stengt gatekvartalet med skilt!

Les alt om kommuneplan-saken her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse