Dyr skolestart

Markedssjef Per Erik Olsen og direktør Sissel Tveit i Norli Bokhandel i Universitetsgata i Oslo selger bøker som bare det. Alle nye VK-1 elever må kjøpe nytt i år.

Kunnskapsløftet gir ungdommer som begynner på videregående skole en kostnad på mellom 5.000-6.000 kroner i bøker. Elever fra Grefsen og Berg videregående synes det er urimelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.08.2006 kl 09:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Grefsenelevene Martin Omtvedt og Ole Halvard Kveseth har kjøp alle bøker brukt, fagplanene er ikke endret i år for tredjeklassingene.

Nordre Aker: I Soria Moria-erklæringen står å lese at; "Regjeringen vil innføre gratis læremidler for elever i videregående opplæring". Øystein Djupedal (SV) har lovet gratis skolebøker, men i år er det dyrere enn noen gang å begynne på videregående skole. Foreldre må grave dypt i pungen å kjøpe bøker til sine håpefulle.

- Cirka 6.000 kroner må videregående skoleelevene på grunnfag ut med til innkjøp av bøker, bekrefter Sissel Tveit, direktør i Norli Bokhandel i Universitetsgata i Oslo.

- På linjen "Tegning, form og farge" er kostnaden enda høyere, mens en del av yrkesskoleelevene slipper unna med kjøp av brukte bøker billig, slik som årets andre- og tredjeklassingene på allmennfag, legger markedssjef Per Erik Olsen til.

Han informerer at forlagene i år ikke har trykket tilstrekkelig mange bøker, så noen elever må vente ut i skoleåret før de får gjort sine hjemmelekser.

Den nye reformen endrer fagplanene

I år 2000 ble det bevilget 100 millioner kroner til innkjøp av bøker i den videregående skole. Dette ble cirka tre bokverk per skoletrinn, bøker som elevene fikk tildelt ved skolestart.

- Den beste løsningen er kanskje å gi elevene stipend. Et stort økonomisk bidrag det første året, og mindre de siste, mener markedssjefen, som ser positivt på at bøkene oppdateres.

- I samfunnsfagene skjer en rivende utvikling, i eksempelvis faget historie har det vært stort behov for en oppdatering, særlig ut fra den nye øst-vest situasjonen vi har i verden i dag, sier Olsen.

Han kan også fortelle at det i den forrige utgaven av Kunnskapsforlagets seksten-binds Store Norske Leksikon var en halv side å lese under emnet "datamaskiner". I den nyeste utgivelsen er hele seksten og en halv side satt av til dette temaet.

Foreldrene må betale

Elever som ønsker å videreselge bøkene sine fra i fjor, får låne puter og fortausplass utenfor Norli Bokhandel. I trengselen finner vi Martin Omtvedt og Ole Halvard Kveseth, som begge skal opp i tredje på Grefsen videregående skole, og prøver å selge sine gamle skolebøker. De har ikke måttet kjøpe noen nye bøker, med unntak av kladdebøker og andre skoleartikler.

- Det burde absolutt ha vært en videreføring av opplegget fra grunnskolen, med bøker utdelt gratis på skolen, mener Omtvedt.

Kveseth er skjønt enig og synes også et måltid mat burde innføres på skolene for å lage optimale læringsvilkår.

- All utdanning bør være gratis, mener Berg-elev Torun Syvertsen fra Tåsen.

- Noen elever må kjøpe bøkene sine selv, men det er stort sett foreldrene som betaler.

Det er ikke avklart om neste års VK 1-elever, eller andre årskull, får selge sine bøker som de kjøper nye i år.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse