Dyrt å kjøre med tåkelys

Politiet etterlyser større bevissthet rundt korrekt bruk av lys. Et stort problem er kombinasjonen tåkelys og nærlys. (ILLUSTRASJONSFOTO: NILS SKUMSVOLL)

Kombinerer du tåkelys og nærlys i vintermørket? Da risikerer du samtidig å bli 2000 kroner fattigere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.01.2008 kl 13:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GRØNLAND: Er det noe politiet slår hardt ned på er det nemlig denne formen for farlig kombinasjon av lys foran bilen.

Meningsløst

Svein A. Eide, ansvarlig for trafikk ved Grønland politistasjon varsler økt fokus på dette området.

– Vi ser en eksplosiv økning av bilførere som kjører med feil bruk av lys i hovedstadstrafikken. Om du blir stanset av oss og kjører med kombinert nærlys og tåkelys må vi ty til bøter. Dette vil vi nemlig ha en slutt på, sier han til Østkantavisa.

Han mener bilførere som bruker feil lys utsetter både seg selv og sine medtrafikanter for fare.

På spørsmål om hvorfor mange bruker denne kombinasjonen lys, er Eide klar i sin tale.

– Det er et godt spørsmål. Det er nemlig helt fullstendig meningsløst, og gjør kjøringen farligere. Ikke bare blender du de som kommer mot deg, men du mister også fokus fra der du skal ha oppmerksomheten rettet når du kjører, nemlig et stykke foran bilen. Med fjernlys og tåkelys kan du fort gå glipp av de trafikale situasjonene som plutselig kan oppstå i vintermørket.

Klare regler

Tåkelys er tillatt bare i tett tåke eller meget sterk nedbør. Forklaringen er at tåkelyset bare lyser opp veien noen få meter - toppen rundt 20 meter foran bilen. Nærlyset opplyser veien og veikanten minst 50-60 meter og opptil 100 meter foran bilen.

– Mange bilister tror at mest mulig lys rett foran bilen er en fordel, med både tåkelys og nærlys tent samtidig. Det er imidlertid helt galt. Man blir sittende og se på veien nesten rett foran bilen. Det sier seg vel nesten selv at det er en farlig kombinasjon, mener Eide.

Om du blir tatt slipper du imidlertid prikk i førerkortet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse