– Eiendomsskatten kan svekke tilbudet på Teknisk museum

Teknisk museum må betale 500.000 i eiendomsskatt i 2017. Det er uheldig for museet, mener direktør Han Weinberger, her sammen med direktør i Virke Kultur, Line Endresen Normann (t.v.) og Oslo Venstres Guri Melby. FOTO: VIRKE

Teknisk museum er blant kulturinstitusjonene som frykter eiendomsskatten kan gi et dårligere kulturtilbud i Oslo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2017 kl 13:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: I helgen har kulturinstitusjoner ropt varsko etter at også næringseiendommer blir ilagt eiendomsskatt i Oslo i 2017.

Blant annet fortviler Kunstnernes Hus, som i år har fått et krav på 200.000 i eiendomsskatt. Dette skal utgjøre 50.000 kroner mer enn det Oslo kommune gir i årlig støtte til drift av huset, ifølge Aftenposten. (I tillegg får Kunstnernes Hus, i likhet med mange andre kulturinstitusjoner, millionbeløp i statlig støtte hvert år).

Nå advarer Virke Oslo kommune om uheldige konsekvenser i kulturtilbudet som følge av eiendomsskatt på kulturbygg. Dersom private kulturinstitusjoner i Oslo i fremtiden må betale eiendomsskatt, kan dette innebære et svekket kulturtilbud, hevder Virke.

– Vi er redd dette vil svekke kulturtilbudet i Oslo i betydelig grad. Eiendomsskatten er også konkurransevridende med tanke på de kulturinstitusjoner som er fritatt en slik skatt, sier Line Endresen Normann, direktør i Virke Kultur, i en pressemelding.

Teknisk museum: Halv million i eiendomsskatt

En kulturinstitusjon som vil merke eiendomsskatten er Norsk Teknisk Museum på Kjelsås.

Eiendomsskatten for Norsk Teknisk Museum beløper seg i 2017 til cirka 500.000 kroner. Dette er et betydelig beløp, sett i forhold til museets omsetning.

– Eiendomsskatten er et betydelig inngrep i vår økonomi, som på sikt kan svekke tilbudet vårt. Vi er svært fortvilet over situasjonen, sier museumsdirektør Hans Weinberger hos Teknisk museum.

Teknisk museum har omlag 250.000 besøkende i året (2015), og mottar et årlig tilskudd på cirka 30 millioner kroner over statsbudsjettet.

LES OGSÅ: Nytt vitensenter på Tøyen kan true Teknisk museum

Venstre: Uheldig usikkerhet

Virke Kultur mener kulturinstitusjoner og museer ikke bør ilegges eiendomsskatt, og ber i et brev til byrådet om en snarlig avklaring på dette. Dette for å unngå langvarig usikkerhet for kulturinstitusjonene. Virke får støtte fra Oslo Venstre.

– Oslo Venstre mener kulturinstitusjoner ikke bør ilegges eiendomsskatt, noe vi også har foreslått i bystyret, sier bystyrerepresentant Guri Melby (V).

– Jeg håper Teknisk museum vil få fritak fra eiendomsskatten, og jeg vil følge denne saken fremover. Men den usikkerhet som er skapt er uheldig, og en avklaring bør komme snart, sier Melby.

Byråden: Eierform, ikke innhold

Til NRK sier finansbyråd Robert Steen (Ap) at de som mener de er berettiget til å slippe skatten, må søke om fritak. Han understreker at det er eierformen, ikke virksomheten i huset som er avgjørende, men vil ikke forskuttere utfallet av slike søknader.

– Nei, de skal først saksbehandles i administrasjonen før et fritak eventuelt blir vedtatt av bystyret, sier han til NRK.

Flere museer NRK har vært i kontakt med sier de må sette opp prisene eller redusere tilbudet dersom de må betale skatten.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse