Flere reiser kollektivt: Eksplosivt kortsalg

Annika Kynsijärvi er én av mange som har byttet ut fleksikortet med månedskort etter prisnedgangen.

Prisreduksjonen på månedskort gir gevinst. Ferske tall fra Ruter viser at salget av månedskort gikk opp med hele 47 prosent i oktober.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2008 kl 11:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Dette er en liten nedgang fra 64 prosent økning i september og 67 prosent økning i august sammenliknet med tilsvarende måneder i fjor. Likevel viser statistikken en klar sammenheng med prisreduksjonen som ble innført 1. august, da fleksibelt månedskort ble satt ned til 550 kroner.

Flere årsaker

Redaktør i Ruter Hans Andreas Fristad mener dessuten at frekvensøkningen på linje 5 fra 18. august har gjort sin virkning.

– Befolkningsvekst og økte drivstoffpriser kan også være en del av forklaringen, sier han.

På Veitvet stasjon sitter Annika Kynsijärvi og venter på neste t-bane tirsdag ettermiddag.

– Ja, jeg brukte bare fleksikort tidligere, men nå kjøper jeg månedskort. Det lønner seg. Og så får jeg bedre samvittighet av å ta t-banen. Det er viktig å tenke på miljøet, og nå er det blitt så enkelt etter at min linje har fått doble ruter, sier hun.

Åtte prosent økning

Til tross for økt salg, er det ikke så enkelt som at antall reiser øker tilsvarende. I oktober ble det registrert 18 499 reiser, og dette er en økning på 8 prosent mot oktober i fjor. I september var økningen 17,3 prosent, og i august 14,4 prosent.

– Med billigere månedskort er terskelen for å kjøpe månedskort blitt mindre, og det vil lønne seg med månedskort selv om man ikke reiser hver dag, sier Fristad.

Nye reisende på månedskort bruker ikke kortet sitt like mye som "gamle" kunder. De reiser i gjennomsnitt 10,8 turer mindre.

– Mange av de nye månedskortkundene er ikke nye reisende, men kunder som tidligere brukte andre billettslag, som for eksempel flexikort eller ukekort, sier Fristad.

Dermed har salget av andre billettslag gått noe ned.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse