Fravær av sex skaper problemer: Ekteskap = no sex?

NO ACTION: Barnefødsel, stress, jobb, sykdom og mangel på energi, kan redusere lysten. Men det finnes håp - stikkordet er tid.

Daft sexliv? Det finnes håp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2008 kl 14:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KVINNEGUIDEN.NO: - Det er helt vanlig at sexhyppigheten avtar i ekteskapet, men det finnes løsninger, sier Liv Jorunn Ulbrandt, familieterapeut og klinisk sosionom.

Ulbrandt forteller til Kvinneguiden at hun møter mange par som sliter med at den ene parten i ekteskapet vil ha mer sex enn den andre parten. En slik situasjon er kilde til problemer og konflikter.

Les også: Gode tips til "nytt" sexliv

Deprimerende

- Det er ofte sex som skaper problemer i ekteskapet. Det er likevel mange par som har det bra og som overlever uten særlig sex i ekteskapet - forutsatt at begge ønsker det. Men dersom den ene parten ønsker mer sex enn den andre, blir tonen ofte dårlig, sier Ulbrandt.

Par som har vært sammen i mange år, kan ikke vente at sexlysten skal være på topp til enhver tid. Det er helt naturlig at man opplever en viss ubalanse. Likevel er det viktig å finne en felles forståelse.

- Personen som vil ha mer sex kan bli deprimert, føle seg uønsket og stygg og lure på hva som er galt. Dette går begge veier, og det er ikke bare kvinner som får mindre sexlyst. Det finnes mange menn som mangler lyst, forsikrer terapeuten.

Utfordringer

Hun legger imidlertid til at ektepar som har sex to ganger i året, kan ha det like godt - eller bedre - enn par som har sex to ganger i uken. For mange ektefeller holder det med sex et par ganger i måneden.

Et lite aktivt sexliv kan imidlertid by på enkelte "praktiske" utfordringer:

- Det er viktig å huske på at sex er en treningssak. Dersom det går lang tid mellom hver gang man har sex, kan det være vanskelig å komme inn igjen i riktig rytme.

- Dessuten kan det ta tid å bli komfortabel med kroppen sin under akten.

Les også: Slik fungerer avstandsforhold

Hold på lysten

Familieterapeuten forteller at årsakene til at sexlysten dabber av er høyst individuelt. Flere ting spiller inn. Barnefødsel, stress, jobb, sykdom og mangel på energi, kan redusere lysten. Men det finnes håp - stikkordet er tid.

- Par kan holde på sexlysten ved å sørge for å ha nok tid sammen, være uthvilt og kanskje la barna være på besøk hos andre fra tid til annen.

- Det er ikke alltid nødvendig å prate i hjel forholdet. Ofte handler det om å ta mer på hverandre. Det kan vekke følelser å ligge sammen på sofaen og ta på hverandre, gå tur sammen og leie. Hyppig kroppskontakt holder lysten oppe, mener Ulbrandt.

Hun foreslår også å vekke opp igjen gamle minner;

- Dra bort sammen. Oppsøk gjerne stedet dere ble sammen. Gode minner vekker lyst.

Les flere saker om sex og samliv på Kvinneguiden.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse