ANNONSE
Annonse

Eldre kvinne fikk «medisinsk undersøkelse» av falsk hjemmehjelper

Flere eldre i Nordre Aker og nabobydeler har opplevd å få personer på døra som utgir seg for å være fra hjemmetjenesten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ILLUSTRASJONSFOTO

Flere eldre over 90 år har blitt utsatt for bedrageriforsøk av falske hjemmehjelpere den siste tiden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.03.2015 kl 16:21

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL: Det var i forrige uke at Majorstuen politistasjon fikk flere meldinger om at fremmede hadde tatt seg inn, eller forsøkt å ta seg inn, hos eldre under dekke av å være fra hjemmetjenesten.

Varsler «kontrollbesøk»

Fremgangsmåten var den samme i de tre registrerte tilfellene:

De eldre ble ringt opp av en mann som på gebrokkent norsk utga seg for å være fra hjemmetjenesten. Han fortalte om nye rutiner og at de var på vei for et «kontrollbesøk».

Deretter ringte en påstått hjemmehjelper på døra ti-femten minutter senere.

Et av tilfellene fant sted på Ullevål i forrige uke. En mann ringte opp en eldre kvinne og fortalte at han var ny sjef for hjemmetjenesten, og at en hjemmehjelper var på vei. 15 minutter etter ringte en svensktalende kvinne på døra, som fikk den fornærmede brukeren med på badet til en «medisinsk undersøkelse».

Uklart om noe er stjålet

De to øvrige registrerte hendelsene fant sted i bydel Sagene, og i Vestre Aker. I det første tilfellet tok brukeren selv kontakt med politiet etter å blitt oppringt, slik at den påståtte hjemmehjelperen ikke ble sluppet inn da vedkommende ringte på like etter.

Det er brakt på det rene at det ikke var ansatte i hjemmetjenesten fra de aktuelle bydelene som oppsøkte de eldre brukerne. Politiet har foreløpig ikke oversikt over om noe har blitt stjålet hos de fornærmede.

LES OGSÅ: – Slapp av, ungen din kan aldri bli for mentalt sterk

– Vær på vakt

– Vi kan på generell basis si at de eldre må være på vakt for uregelmessigheter. Dersom noen utgir seg fra å være fra hjemmetjenesten med besøk som avviker fra det som er avtalt, bør man ta kontakt med hjemmetjenesten i sitt område, sier stasjonssjef Arne Solberg på Majorstua politistasjon.

Seksjonsleder for hjemmetjenesten i Nordre Aker, Espen Gøranson, bekrefter at dette er en problemstilling hjemmetjenesten i Oslo kommune er kjent med fra tid til annen, uten at han kjenner til de konkrete tilfellene politiet forteller om.

LES GOSÅ: Færrest uten jobb i Nordre Aker

– Bedre å ikke slippe inn hvis noe er unormalt

– Når vi blir kjent med slike tilfeller melder vi fra om det videre oppover i kommunen, og til politiet. Vi oppfordrer brukere som opplever at uvedkommende tar seg inn om å politianmelde forholdet, sier Gøranson.

Alle ansatte i hjemmetjenesten og hjemmesykepleien bærer id-kort og Gøranson oppfordrer brukerne til å be om å få se dette. Fremgangsmåten politiet forteller om, der fremmede ringer opp brukerne og utgir seg for å være fra hjemmetjenesten, omtaler han som merkelig.

– All oppførsel som avviker fra det normale er det grunn til å være skepstisk til. Da bør brukerne ringe oss og høre om det er en reell henvendelse fra hjemmetjenesten, sier han, og legger til:

– Er man usikker er det bedre å ikke slippe inn når noe avviker fra det normale.

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse