Eldre om helse og velvære

Ellen Sverdrup (87) går tur hver dag for å holde seg i form.

Nordre Aker er et godt sted å bo hvor folk lever lenge. Har bydelens eldre funnet oppskriften på god helse og velvære?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

For Martha Berg Andersen er det å ha barnebarn helse og velvære. Her får hun hjelp på veien hjem.

Ullevål: Hva betyr helse og velvære for bydelens eldre? Vi tok turen til Ullevål Hageby seniorsenter.

Går turer

På Ullevål Hageby seniorsenter sitter Ellen Sverdrup (87). Hun er født og oppvokst i området, og benytter seg ofte av senteret.

– Jeg har ikke tenkt på helse og velvære bestandig, men selvfølgelig er det veldig viktig. Når man blir eldre får man jo mer vondt i ryggen og bena. Jeg tror det er viktig å holde seg i form, forteller Sverdrup, som prøver å gå en halvtimes tur hver dag. Hun synes eldresenteret er et godt sted å møte andre mennesker.

- Velvære kan være å gå på ski i nydelig føre, men det er noe jeg ikke kan lenger, forteller Sverdrup.

Det ser ikke ut som om det er noe galt med Sverdrup, men om ikke lenge skal hun operere det ene håndleddet, og tenker derfor at hun trenger hjelp til å få stelt seg.

– Man vil jo gjerne se litt ordentlig ut, men det er et sørgelig syn å se på fjeset sitt. Vanligvis benytter jeg meg av fotpleie, hårpleie og alt som finnes. Ikke direkte manikyr, men nå som jeg skal opereres må jeg ha det også, smiler Sverdrup.

– Det er ikke bare moro å bli gammel. Jeg ventet nokså lenge etter at mannen min døde før jeg begynte å gå her. Jeg har hatt mange gamle skolevenninner som vanket her, men mange er døde nå. Derfor er det fint å ha disse eldresentrene å gå til hvor man har muligheten til å bli kjent med nye folk, forteller hun.

Alder ingen hindring

Asta Berghus (91) og Paula Nordtvedt (87) møtes jevnlig for å klippe frimerker på senteret. De er enige om at man må finne seg i at situasjonen er annerledes når man blir eldre.

– Det blir ikke bedre av å gå rundt og tenke på at man for eksempel ikke når opp til de høye skapene. Jeg må innse at jeg ikke klarer det jeg har klart før. Men jeg tror likevel ikke at alderen har noe å si på velværet. Det er klart vi tenker annerledes på det enn da vi var yngre, men så lenge en holder seg frisk og ikke er avhengig av andre mennesker, så har man det bra. Det eneste er at jeg har veldig vondt i ryggen, men jeg skal ikke klage, forteller Asta.

For Paula er velvære å være glad og at man klarer seg selv. Hun prøver å gå tur nesten hver dag. Mange ganger kveldsturer, men det er mest på våren og sommerhalvåret, når det ikke er så mørkt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse