ANNONSE
Annonse

Eldre tør ikke å gå ut når det er glatt

Prosjektleder Alders- og demensvennlig bydel, Heidi Karsrud Nordal til venstre og Mona Magnussen ved Sogn Frivillighetssentral i Nordre Aker. Foto: NORDRE AKER BYDEL

Men det gjør disse damene og flere andre frivillige noe med!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2016 kl 16:33

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Prosjektleder for piloten Alders- og demensvennlig by i Oslo, i Bydel Nordre Aker, Heidi Karsrud Nordal, har Transportøkonomisk Institutt-rapporten om Eldres mobilitet og velferd – utvikling, reisebehov og tiltak på bordet.

– Eldre er spesielt sårbare om vinteren og det er flere problemer knyttet til denne årstiden, sier Nordal.

Begrenser

– Ved snø gjør manglende brøyting det vanskelig. Også manglende strøing av fortauene betyr at flere eldre blir isolert hjemme i lengre tid. Snøhauger på fortauene og glatte veibaner legger store begrensninger på eldres mobilitet.

– Desto lengre avstanden er til bussholdeplassen eller banen, jo verre er det å komme fram, både sommer og vinter, sier Nordal.

For eldre over 65 år skjer 77 prosent av fallulykkene i vinterhalvåret, fra oktober til mars.

– Hovedårsakene er glatte veier og fortau og mangelfull snørydding eller strøing av gangarealene. Andelen fotgjengere som ble skadd på snø- eller isdekket underlag er anslått til mellom 35 og 45 prosent av alle skadde fotgjengere per år, forteller Nordal videre.

LES OGSÅ: Elsa kom i nittiårskrisa - det var ingen å ringe til lenger!

Leverer sekkene og strør

Mona Magnussen, leder ved Sogn Frivillighetssentral, forteller.

– Vi tar i mot bestillinger på sand i fra de eldre personlig, eller så har vi også blitt tipset av hjemmehjelperne, pårørende  eller seniorveileder fra bydelen. Dette går da til de som har en liten oppkjørsel, der ikke offentlig strør.

Sanden og grusen blir kjørt ut, og de frivillige er også behjelpelig med å strø til de som ikke klarer den oppgaven selv.

– Vi har solgt sandsekker i mange år, så Sogn Frvilligsentral har faste som henter sandsekker hos oss. Det nye er jo at vi samarbeider med Alders – og demensvennlig by og bydels-prosjektet, og gått til inkjøp av sandsekker som vi nå deler ut gratis til de trengende over 65 år. Andre må betale for sekkene, sier Magnussen videre.

En sekk koster 60 kroner.

Lettere ut av porten

Grefsen- og Kjelsås frivillighetssentral har samme opplegg. Også Tåsen seniorsenter og Ullevål Hageby seniorsenter, og Marka mobile eldresenter, ifølge Magnussen.

– Jeg bestiller sandsekkene fra Lions klubb og de leverer til oss.  Etter at vi fikk igang samarbeidet med Alders- og demensvennlig by og bydel, går nå fakturaene via prosjektleder der.

Magnussen regner med at de i hvert fall kommer til å kjøre ut 40 - 50 sekker i vinter.

– Men selvfølgelig alt avhenger av være og føre. Vi har fått gode tilbakemeldinger på at vi gjør dette. Mange har ikke råd til, eller mulighet til å skaffe seg sandsekkene selv. Et tiltak for at de eldre kan lettere bevege seg ned til postkassen eller komme seg ut, uten å være redd for og falle og brekke lårhalsen eller noe.
 
– Fra porten og videre ut på fortau og ellers er det jo kommunen som skal strø, avslutter Magnussen.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse