ANNONSE
Annonse

Eldrebyråden: – Sprøstekt rødspette bør være sprø!

Eldre og sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen kommenterer matsaken i Nordre Aker Budstikke. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Jeg er selv veldig opptatt av mat, og syns han har gode forslag til enkle, små grep, sier eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), etter at kokken bak blant annet restaurant Vaaghals testet maten de eldre blir servert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2016 kl 11:40

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: Både i fjor høst og i vinter skrev Nordre Aker Budstikke om Dagfinn Norum, beboer i Omsorg pluss-boligen i Hareveien på Myrer. Han var misfornøyd med maten som ble servert de eldre beboerne, blant annet at den var lunken og kald, og viste til at smøret ikke smeltet i lørdagsgrøten hans.

– Min generasjon er ikke vant til å klage høylytt. Vi burde faktisk klage mer, og få det vi har krav på. Jeg tenker at generasjonen etter oss skal bli en mer krevende eldrebølge å få inn i sentrene, sa Norum da.

Jørn Lie med som matekspert

Nordre Aker Budstikke dro derfo i april på besøk til Myrer Omsprg pluss for å teste middagsmaten. Med som ekspert var kokk Jørn Lie fra Disen. Han er drifter av restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals i Oslo.

Jørn Lie driver restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals. Her er han ved Myrer Omsorg pluss. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

SLIK GIKK DER: Her kan du lese hele testen av middagen: – Hadde fått kjeft om jeg serverte dette hjemme

Maten leveres fra storkjøkken

Den dagen Nordre Aker Budstikke gjennomførte testen sto spinatsuppe og sprøbakt rødspette med issalat og hvitløksdressing på menyen.

Kokken Jørn Lie var ikke veldig imponert over maten som ble servert til de eldre, men mener likevel enkle grep kan rette opp inntrykket. Her kan du se film og lese om hvilke grep han foreslo etter testen.

Maten til Myrer Omsorg kommer fra storkjøkkenet på Ammerudhjemmet, og samme mat blir sendt ut til omlag 140 beboere rundt omkring på sykehjem og omsorgsboliger i Oslo. Det lages i tillegg 120 porsjoner til beboerne på Ammerudhjemmet.

Suppa smaker greit og har grei temperatur, og ser litt blass ut. Men suppebollen er kald, så da forsvinner jo varmen raskere. Det er bare enkle grep som kunne freshet opp denne suppen. For eksempel et kokt egg oppi suppa. Godt i tillegg å ha noe å tygge på i supper. – Jørn Lie

Elrebyråden: – Gode forslag

– Jeg syns saken er interessant, samtidig er det tydelig at oppfatningene her er ganske ulike, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), etter å ha sett resultatene fra testen.

Byråden for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, påpeker at maten ser ut til å ha falt i smak hos flere av beboerne.

– De eldre syntes maten var god, selv om gourmetkokken rynket på nesa. Innspillene hans er likevel fine. Jeg er selv veldig opptatt av mat og syns han har gode forslag til enkle, små grep, sier Thorkildsen.

Altså, det er jo definitivt å lure gjestene her ved å skrive sprøbakt rødspette på menyen. Hvordan kan en sprø rødspette fortsatt være sprø etter reisen fra Ammerud til Kjelsås? Kall nå en spade for en spade! – Jørn Lie

– Sprøstekt bør være sprø

– Jeg heier for eksempel på egg i spinatsuppa, og syns, som han, at sitron hører med til en rødspette. En sprøstekt rødspette bør dessuten være sprø, der er jeg hundre prosent enig, sier byråden.

Hun legger til at hun synes det er flott at man kan melde inn sine middagsønsker, foruten at menyene settes opp god tid i forveien.

Bedre å spise sammen noen

– Jeg oppfatter også at det her er god dialog med beboerne og med kjøkkensjefen på Ammerudhjemmet om maten. Det er utrolig viktig med god og næringsrik mat, ikke minst når matlysten begynner å bli dårligere, sier Thorkildsen.

Som ellers roser Omsorg pluss-konseptet.

– Mange finner tilbake gleden ved å spise, rett og slett fordi de får spise sammen. Det er som kjent mye koseligere enn å sitte helt alene, avslutter byråden.

Dialog med kjøkkenet

Seksjonssjef for hjemmetjenesten på Myrer, Brit Dallasso, forteller at Omsorg pluss er leiligheter beboerne leier av kommunen

– Vi har hatt et nært samarbeid med kjøkkensjefen (på Ammerudhjemmet, journ.anm.) i flere år og kvaliteten på maten oppleves som god. Prisen for middagen som består av to retter med påfølgende kaffe er 75 kroner, sa seksjonssjef for hjemmetjenesten på Myrer, Brit Dallasso, etter vår test av mattilbudet der.

Dette er også prisen bydelen kjøper inn maten for.

– De som spiser kommer noen ganger med innspill på hva de kan ønske seg og ofte blir ønskene etterkommet. Sist uke hadde vi møte med kjøkkensjefen der vi har videreformidlet ønske om flesk og duppe. Det kommer menyer i god tid og påmeldingen til middag skjer for hver uke. Noen spiser ikke middag men lager selv mens andre spiser hver dag, forklarte Dallosso.

Les hele testen av middagen på Myrer her!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse