Eldstemann

Sissi Øvergaard (Ap), som bor på Grefsen, beskriver seg selv som blid, og går inn i sin femte periode som lokal BU-representant. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sissi Øvergaard (Ap) vil at det skal være bra å bli gammel i Nordre Aker, men tror sentralisering av sykehjemmene er et steg i gal retning. BU-veteranen etterlyser mer fokus på eldre og funksjonshemmede.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker: - Jeg har en tvillingsøster som lenge har sagt at hun nærmer seg 70.

Det gjør ikke jeg, humrer Sissi Øvergaard som har sittet i bydelsutvalget (BU) for Arbeiderpartiet i 16 år. Hun er pensjonert og den eldste representanten som møtes månedlig rundt hesteskobordet i Nydalen, men alderen er ingen hindring. Hun holder kontakt med barn og barnebarn i Harstad og Luleå via tekstmeldinger og msn.

- Hvilket parti?

Sissi er født i Narvik og mistet moren sin da hun var åtte. Hun flyttet til Oslo som sekstenåring for å ta fødsels- og spedbarnsutdannelse. Da den var fullført flyttet hun hjem igjen, etablerte seg og fikk fire barn. I 1977 vendte hun likevel nesa sørover igjen og bosatte seg i Oslo for godt. Først på Tåsen, der hun også jobbet på sykehjem, og fra 1981 på Grefsen, hvor hun blant annet har vært styrer ved Myrer Trygdebolig.

- Her trives jeg veldig godt. Naturen og stillheten er like om hjørnet, samtidig er det mer liv litt lenger nede i bydelen. Når jeg venter på bussen hender det at jeg ser både elg, rådyr og rev i skråningen. Det liker jeg. Jeg har egentlig ikke følelsen av å bo i byen, sier Sissi.

Hun vokste opp med en far som i mang år var Arbeiderparti-ordfører, men han snakket ikke politikk hjemme, så det tok mange år før Sissi selv gikk inn i politikken.

- En dag kom rektor inn i klassen for å gratulere meg og tvillingsøsteren min. "Med hva da?" spurte vi. "Faren deres er utnevnt til ordfører", sa han. "For hvilket parti?" svarte vi da. Det sier litt om hvor lite politikken påvirket oss hjemmefra. I dag vil jeg vel si desverre.

Brenner for de eldre

Sissis hjertesak er eldre og funksjonshemmede, og hun synes det er trist at ansvaret for sykehjemmene forsvant fra bydelen og til den nye sykehjemsetaten tidligere i år.

- Hadde det blitt et rødt eller rødgrønt flertall i bystyret hadde vi kunnet ta sykehjemmene tilbake til bydelene. Men det kan jo hende at det blir en endring, eller at det går seg til etter hvert, sier hun.

Men hun syns behandlingen av eldre og pleietrengende er langt fra god nok.

- Jeg blir fortvilet på vegne av de svakeste gruppene våre. I budsjettkonferansen i fjor ba jeg om at tiltak for unge demente skulle bli satt i funksjon. Vi har flere yngre mennesker i bydelen som er demente. De trenger et skikkelig og trygt tilbud.

- Dagsentrene må også ha større arealer. Jeg har inntrykk av at dagtilbudene kun er til oppbevaring av flest mulig mennesker. Hva slags stimuli får de i dag? spør Sissi, som understreker at hun synes personalet gjør en fantastisk jobb, men at midlene er for dårlige.

Hun mener også at det er viktig at eldre, demente eldre og unge demente får tilbud hver for seg.

- Det er ikke heldig for noen at disse gruppene blandes.

Oppfylling syns hun også at det blir på sykehjemmene, der stadig flere må dele enkeltrom.

- Jeg ønsker at det skal være bra å bli gammel i Nordre Aker, men det er uheldig at når noen har kommet til rette på sykehjemmet, så må de omøblere igjen for å gjøre plass til en ekstra person. Jeg er klar over at det ikke er lett å være beboer, ei heller ansatt, sier Sissi.

Legges merke til

Sissi trekker litt på det når hun får spørsmål om hvorvidt befolkningen vil merke at nettopp hun sitter i bydelsutvalget. Men hun forteller at hun tidlig på nittitallet drev med oppsøkende rådgivningstjenester for eldre på vegne av bydelen, og det hender fortsatt at noen fra den tiden ringer henne når de har saker de vil at hun skal ta opp, det være seg praktisk eller allment.

- "Du sa at jeg bare måtte ringe hvis det var noe jeg var misfornøyd med, og nå er det det", sier de gjerne, forklarer Sissi.

Før valget var hun oppført som 4. kandidat på Nordre Aker Arbeiderpartis liste til BU. Da stemmene var talt opp hadde hun havnet på 3. plass.

- Det syns jeg er hyggelig, sier BUs eldstemann, som tydeligvis har gjort seg bemerket blant bydelens velgere.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse