Elever ruser seg i skoletiden

Fra tre prosent i åttendeklasse, svarer 24 prosent av elevene på videregående i Nordre Aker at de har brukt hasj eller marihuana. Bildet er en illustrasjon. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ILLUSTRASJONSFOTO

Andelen ungdom som eksperimenterer med narkotika når de begynner på videregående øker kraftig. Dette vil politiet og skolene til livs, og ønsker å få med foreldrene i en offensiv mot ungdoms narkotikabruk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2015 kl 16:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN/NORDRE AKER: Oslos tenåringer drikker mindre alkohol enn unge i resten av landet. Samtidig bruker de mer hasj og marihuana, viser den omfattende ungdomsundersøkelsen «Ung i Oslo 2015».

En av ti unge i Oslo (ungdomsskole- og videregåendeelever) oppgir at de har brukt hasj eller marihuana det siste året. Bruken øker markant med klassetrinn, en økningen som er klart sterkere i Oslo enn ellers i Norge. 25 prosent av osloungdommene i siste året på videregående har brukt hasj eller marihuana, mens det samme tallet er 16 prosent på landsbasis.

Begynte på ungdomsskolen

Se bildet større

«Petter» fra Nordre Aker røyket hasj gjennom ungdoms- og videregående skole, før han fikk hjelp av bydelens «Ut av tåka». Av hensyn til familie og arbeidsgiver ønsker han å være anonym. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Nordre Aker Budstikke skrev i høst om «Petter», en vanlig idrettsgutt fra Nordre Aker, som begynte å røyke hasj jevnlig sammen med kompiser på ungdomsskolen.

– Det jo ganske utrolig å tenke på nå, at det både på ungdomsskolen og på videregående er flere som røyker hasj midt i skoletida. Uten at lærere eller andre legger merke til det. Eller kanskje de bare ikke bryr seg? sier Petter i intervjuet.

Ingen reagerte nemlig på narkotikamisbruket hans gjennom hele videregående.

– For å si det sånn, det er generelt mange utrolig naive foreldre der ute, sier Petter, i dag en ung, rusfri mann i 20-årene, takket være Bydel Nordre Akers hasj-avvenningsprogram «Ut av tåka».

LES OGSÅ: «Petter»: – Det er lettere å få tak i hasj enn alkohol

Politiet vil engasjere foreldrene

Se bildet større

Majorstuen-politiet besøkte tirsdag Heltberg gymnas i Gjerdrums vei i Nydalen, for å snakke om rusforebyggende arbeid. FOTO: POLITIET

Petters historie er ikke unik. Nå vil politiet i større grad ha foreldrene på banen. Denne uken besøkte Majorstuen-politiet Heltberg gymnas i Nydalen, der de møtte elevene i samtale om narkotikabruk. Politiet er jevnlig på de videregående skole i Nordre Aker, men prøver nå en ny tilnærming til foreldrene.

– Jeg vil ikke si at foreldre er naive, men mange vet ikke hva de skal se etter, sier politioverbetjent Anne Merete Ansok, ved forebyggende avsnitt på Majorstuen politistasjon.

Politiet sender nå ut, i samarbeid med skolene og bydelens Salto-team (forebyggende rusarbeid rettet mot ungdom), for første gang et informasjonsskriv til foreldrene.

Der understreker de at skolen skal være en trygg arena, fri for rus. Samtidig skriver de at de opplever en liberal holdning til hasj, marihuana, men også andre narkotiske stoffer, i sin politikrets. Majorstuen politistasjon dekker bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner.

LES OGSÅ: Ungdom blir snillere, men stadig flere sliter psykisk

Se bildet større

Andel som har brukt hasj eller marihuana. Tabell fra Nova-rapporten «Ung i Oslo 2015».

Mer hasj i vest

I Nordre Aker har tre prosent av åttendeklassingene prøvd hasj eller marihuana, mot 24 prosent av de eldste på videregående.

Narkotikabruken er betydelig høyere i alle de vestlige enn de østlige bydelene, viser Ung i Oslo 2015-undersøkelsen.

Det er nemlig ikke bare i helgene ungdom ruser seg. Mange, som i «Petters» tilfelle, bruker narkotika også i skoletiden.

– Det er bekymringsverdig, og vi ønsker med dette å jobbe forebyggende, spesielt inn mot aldersgruppen 15 til 18 år. Og selv om de eldste av disse elevene har blitt myndige, er det viktig at foreldrene følger med, sier Ansok.

Politiet oppfordrer foreldrene, i tillegg til å ta opp temaet hjemme med ungdommene sine, til å danne foreldregrupper og nettverk. På videregående går mange på skole andre steder i byen, og foreldrene kjenner gjerne verken barnas klassekamerater eller deres foreldre.

LES OGSÅ: Psykologen: Vær så snill! Senk farten til barna våre

Oppmerksomme foreldre

Se bildet større

Brevet som er sendt ut til foreldre og foresatte på Heltberg gymnas, og som vil bli distribuert til de øvrige videregående skolene i Nordre Aker i løpet av høsten. Kilde: Majorstuen politistasjon.

– Skal foreldrene i større grad være mistenksomme overfor egne barn?

– Nei, ikke mistenksomme, men oppmerksomme og nysgjerrige. Mye av denne rusbruken er ikke synlig. Derfor anbefaler vi blant annet å danne nettverk med andre foreldre for å ha en oversikt over hva ungdommene driver med. Vi ønsker å forebygge, og da er foreldre som er tydelige grensesettere og som tør å ta samtalen med barna sine, en viktig faktor, sier politioverbetjenten.

Hun forteller om et svært positivt besøk på Heltberg, der politiet kom i samtale med mange av elevene.

– Samtlige ga uttrykk for at de er glade for denne innsatsen, og at de ikke ønsker at skolen skal være et fristed for bruk og omsetting av narkotika, sier Ansok.

Ut av tåka

Bydel Nordre Akers hasjavvenningsprogram «Ut av tåka» trenger man ingen henvisning til, det er bare å ta kontakt med bydelen hvis man vil vite mer. Man kan komme til behandling med eller uten foreldre.

Se bildet større

Prosjektleder for «Ut av tåka», Erlend Helland. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Det er også mulig å bare stikke innom Helsestasjonen i Nydalsveien 21 på mandager, helt uforpliktende, mellom 15.30 og 18.30. Der sitter prosjektleder Erlend Helland klar til å ta imot. Han kan også nås direkte på telefon 41749716.

Les mer om «Ut av tåka» her.
Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse