Tour de France: En blodsmak av Touren

TOUR: Vi syklet de fire kilometerene fra skistedet La Mongie på 1800 meter (bildet) og opp til 2115 meter høye Col du Tourmalet

Stigningen opp til Col du Tourmalet er nådeløs. Vi prøvde oss på fire kilometer av den. Det holdt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.07.2009 kl 07:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

BRATT: 9,5 prosent stigning.

Se bildet større

MÅL: Col du Tourmalet, 2115 moh.

Se bildet større

FERDIG: Og utslått.

Se bildet større

TORTOUREN: Col du Tourmalet er kategori HC - som er brattere enn kategori 1.

Årets Tour de France-etappe over Col du Tourmalet (2115 moh) er 160,5 kilometer lang og starter søndag 12.juli.

WEB-TV: Slik gikk det da vi prøvde oss på Col du Toumalet

Starten går i Saint-Gaudens og Tourmalet passeres etter 90 km. Col du Tourmalet er klassifisert som HC (hors catégorie) - en betegnelse som brukes på stigninger som er brattere enn kategori 1.

På store deler av strekningen er stigningen på mellom åtte og 10 prosent. (Fløibanen i Bergen varierer mellom 15 og 26 prosent.)

Fra Tourmalet fortsetter ferden med noen vanvittige utforkjøringer til Luz-Saint-Sauveur, videre gjennom det hellige stedet Lourdes, før målstreken i Tarbes.

Berømt etappe

- Starten går 380 moh, og toppen nås på legendariske Col du Tourmalet etter 90 km. På veien dit har rytterne også forsert Col d`Aspin (1490 moh). Opp til Tourmalet vil mange ryttere skalles av, men jeg tror de store favorittene ikke vil ”kaste perler for svin”, skriver Johan Kaggestad om etappen på sin TV2-blogg.

Turen opp til Tourmalet er en av de mest berømte klatreetappene. Siden 1947 har Touren passert Col du Tourmalet 48. ganger, sist i 2008.

Vil du sykle Tourmalet?

Reise dit:

Nærmeste storby til Col du Tourmalet er Toulouse (214 km), men du vil sannsynligvis finne billigere rute til Bilbao med SAS (349 km). Leiebil finner du hos f. eks Carbookers.com, Expedia.no eller Holidayautos.com.

Leie sykkel:

Vi leide sykkel hos Cycles Evasion, 4 Rue Maréchal-Foch i Bagnéres-de-Bigorre. 18 euro for en hel dags leie av racersykkel.

Flere operatører arrangerer turer der sykkel er inkludert i prisen. Sjekk f.eks. Velopyrenees.com

Overnatting:

Bare Paris har flere overnattingssteder enn den underlige byen Lourdes som ligger en times kjøring fra Col du Tourmalet. Lourdes besøkes hvert år av over fem millioner katolske pilgrimmer.

Dersom du ikke orker den salige blandingen av børs og katedral så finnes det plenty av andre steder å overnatte, ikke minst i telt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse