- En borgerplikt

Stina Charlotte Høglend.

Alle kunne hatt godt av å være meddommer. Det mener Stina Charlotte Høglend (24) fra Grefsen. Hun har selv deltatt i fire saker i Ting- retten.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Grefsen: - Det gir folk sjansen til å forklare seg for og bli dømt av likemenn. Det er et demokratisk prinsipp som jeg liker, sier Høglend. I den første rettssaken hun overvar satt hun høygravid og var med å dømme en ung mann for vold mot en billettkontrollør. Senere har hun vært meddommer i tre rettssaker til. Hun ble innkalt da hun var 21 år og er nå på slutten av sin fire års periode.

- Det er veldig spennende. Det er absolutt noe jeg vil anbefale for folk. Det er en fin mulighet til å se hvordan rettssystemet fungerer. Det er mange som ikke er helt klar over hva som faktisk foregår bak dørene på Tinghuset, sier hun.

Tar tid, men er spennende

Det er streng møteplikt for de som innkalles som meddommere, og Høglend skjønner at mange er litt skeptiske til å melde seg.

- Jeg kan også forstå at noen ser på det som pes å være meddommer. Det tar jo litt tid. Man må ta fri fra jobben eller studier. Men for meg som hadde tid var det en veldig bra opplevelse.

Rettssakene tar vanligvis fra en til tre dager.

- I tillegg til å være med i rettssalen og høre ulike vitneavhør, sitter man sammen med den andre meddommeren og hoveddommeren og diskuterer saken før man kommer frem til en avgjørelse. Det er veldig konkret og man har like mye å si som dommeren, forteller Høglend.

Representanter for befolkningen

- Dette er noe jeg synes alle burde være med på en gang. Vi lever i et demokratisk land hvor de samme reglene gjelder for alle. Det er læringsrikt å se hvordan saker behandles i Tingretten.

Både småbarnsmammaen og hennes søster har vært meddommere.

- Jeg var nok den yngste meddommeren i de sakene jeg deltok i. Det er mye voksne folk. Da jeg ble innkalt tenkte jeg: Kan jeg som tyveåring være meddommer? Jeg er jo så ung. Med det er jo slik det er. Vi skal representere befolkningen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse