Millioner til å ta vare på skattene: – En gledens dag!

Politikerene med gode nyheter til Vikingskiphuset og UiO i dag, fra venstre Trine Skei Grande (V), Hans O Syversen (Krf), Kristin Vinje (H) og Mazyar Keshvari (Frp). FOTO: PRIVAT

Det sier museumsdirektør ve Kulturhistorisk Museum og Vikingskiphuset på Bygdøy. I dag ble det kjent at Regjeringen bevilger penger til å fortsette jobben med bevaring av Osebergskattene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.05.2016 kl 16:59

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

BLINDERN/OSLO: Universitetet i Oslo drifter både Vikingskiphuset på Bygdøy og Historisk Museum på Tullinløkka, begge under kulturhistorisk museum.

I dag varslet Regjeringen bevilgning til Saving Oseberg II, som innebærer 30 millioner kroner over tre år til å fortsette bevaringsprosjektet av Osebergskattene.

UiO har bedt om 10 millioner kroner årlig i tre nye år fra 2017, eventuelt mindre penger årlig over flere enn tre år.

LES OGSÅ: Dette bruker de for å ta vare på det gamle

Penger fra og med 2016

– Fra og med 2016 får UiO 5 millioner kroner til museene generelt, uten at det er øremerket dette prosjektet, men de kan velge å bruke dem på det. Dette er omdisponering av de 10 millionene som de opprinnelig fikk til Oseberg, og de resterende 5 millionene er fordelt på de andre universitetene med museum, forteller stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) videre, og som også var tilstede under nyheten.

Hun fortsetter.

Saving Oseberg II

– I Saving Oseberg II – fra lab til pilot, skal resultatene fra utforskning av konserveringsmetodene i Saving Oseberg I utprøves med ulike materialer på fragmenter av alunkonservert tre. Testing over tid er viktig før det brukes på de originale gjenstandene. Store andeler av midlene til prosjektet skal gå til å beholde ekspertise som allerede er hentet inn, forteller Vinje videre.

Museumsdirektør Håkon Glørstad er selvfølgelig fornøyd i dag.

– Helt avgjørende

– Bevilgningen er helt avgjørende for å fortsette prosjektet, med forskere fra hele verden. Som alle jobber for å på en best mulig måte ta vare på de fantastiske skattene fra Oseberggraven, sier han.

Se bildet større

Håkon Glørstad FOTO: UiO

Og fortsetter.

– Utfordrende

– Det er en utfordrende oppgave å stoppe nedbrytingen i de gamle skattene, vi vil få til å stabilisere gjenstandene. Pengene betyr at nå kan vi fortsette med full styrke fremover, og at vi har gode muligheter til å beholde også den internasjonale kompetansen i prosjektet, sier Glørstad.

Hvor overrasket ble dere?

– Vi har jo jobbet systematisk over lang tid overfor både bevilger og Kunnskapsdepartementet. Men vi visste jo ikke hvor mye penger som ville bli bevilget, men håpet på det beste. Så dette er virkelig en stor overraskelse og nyhet for oss, sier museumsdirektøren.

En gledens dag ved UiO i dag?

– Definitivt!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse