– En kraftig påminnelse om at skolen har startet

Mange tusen bilister blir stoppet for kontroll disse to ukene. På Kjelsås onsdag var det ikke så mange. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det ble en mager fangst på politiet da de kontrollerte bilistene ved Kjelsås skole onsdag morgen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.08.2017 kl 14:21

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Tre forenklede forelegg for bruk av mobiltelefon, og to gebyrer for manglende bilbelte, var fasit etter vel en times aksjon i Kjelsåsveien og Grefsenveien onsdag morgen.

– Men det er jo bra, oppsummerer Eirik Ueland, politibetjent og trafikkontakt i Patruljeseksjonen ved Majorstuen politistasjon.

Se bildet større

Politiet i Kapellveien. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mobiltelefon

I forbindelse med skolestart har politiet trappet opp synligheten rundt byens skoler. I fjor fikk 131 skoleveier politibesøk, og 4815 bilister ble vinket inn til siden. Her kan du lese om hva de ble stoppet for.

Tirsdag ble 63 bilister stoppet ved Bjølsen skole.

– I de siste fire årene som jeg har vært trafikkleder, er det mobilbruk flest sjåfører blir stanset for. Da har sjåføren holdt mobilen i hånda mens han eller hun kjører, og ikke brukt stativ - handsfree - eller innebygd teknisk løsning på bilen, sa trafikkansvarlig og politibetjent Per Heggedal til Sagene Avis.

Den tendensen bekrefter Ueland, som onsdag morgen ledet kontrollen i Kjelsås skoles nærområde.

Se bildet større

Eirik Ueland, trafikkontakt ved Majorstuen politistasjon. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Inntrykket er at folk har blitt flinke til å bruke bilbelte. Flere er det som snakker i mobiltelefon uten handsfree. Og det er de utenfor bilen, de myke trafikantene, som rammes, sier han.

Ifølge Ueland er påkjøringer bakfra, og påkjøring av fotgjengere i gangfelt, de hyppigste trafikkulykkene i Oslo. Høy hastighet, for kort avstand til bilen foran, og uoppmerksomhet er årsaker til dette, påpeker han.

Se bildet større

Politiet utenfor Coop Prix onsdag morgen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

1650 kroner

En av bilistene som ble vinket inn ved Coop Prix i Midtoddveien onsdag nektet først å godta et forenklet forelegg for mobilbruk. Men han var blitt sett med mobil i hånden av patruljen som var utplassert i Grefsenveien.

– Han mente at han ikke hadde brukt telefonen. Men når vi vinker noen til side så er vi helt sikre på at observasjonen stemmer, sier Ueland.

Mannen godtok tilslutt forelegget på 1650 kroner, etter en lengre diskusjon.

– Det er det lureste han kan gjøre. Fra oss får han et forelegg, som er gjort opp og avsluttet når det er betalt. Det havner ikke på rullebladet. Nekter han å godta det, blir det anmeldelse, og han risikerer å bli ilagt en like stor bot, og kan bli krevd for saksomkostninger, sier Ueland.

Se bildet større

En bilist ville først ikke godta forenklet forelegg for å ha snakket i telefon uten handsfree. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mange skoler

Trafikken på Kjelsås var avtakende da poliet var på plass nærmere halv ni onsdag. Noen skulle kanskje ønske de hadde troppet opp tidligere.

– Alle skoler vil at vi skal være hos dem om morgenen, før skolestart. Men med 30 barneskoler i Majorstuen politistasjons distrikt, og ti virkedager til skolestartaksjonen, rekker vi bare ti skoler om morgenen, sier Ueland.

Han understreker at de utfører kontroller hele dagen, og at så mange som 6-12 skoler kan bli kontrollert på én dag.

– Når bilistene ser oss i to-tre uker er det en kraftig påminnelse om at skolen har startet igjen. Det gjør nok at endel bilister kjører mindre agressivt enn de ellers ville ha gjort, mener han.

Trafikk-gruppe

Trafikkgruppa på Kjelsås skole har lenge jobbet for en tryggere skolevei, og før ferien tok foreldre og elever et skikkelig skippertak og rapporterte inn farlige steder til Bymiljøetaten gjennom appen Trafikkagenten.

Krysset Grefsenveien / Kjelsåsveien / Midtoddveien er et av disse. Onsdag morgen var det Camilla Abelsen som sto trafikkvakt her, en god stund før politiet var på plass.

– Jeg er veldig overrasket over at så mange voksne bilister bare kjører på selv om barn skal over veien, sier Abelsen om morgenens observasjoner.

Se bildet større

Grefsenveien / Kjelsåsveien / Midtoddveien er et av kryssene hvor foreldre står trafikkvakt. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bjarne Vasset jr., som er leder av trafikkgruppa på skolen, er forøyd med at politiet tok turen til Kjelsås onsdag, og minner om trafikkvaktene, som er foreldre, kun skal være et ekstra supplement for forebygging. Disse er tilstede 45 minutter, fire dager i uken.

– Dette vil si at barn ferdes her stort sett alltid uten trafikkvakter, både på vei hjem fra skolen og på fritiden, samt også på vei til skolen torsdager hvor vi ikke har trafikkvakter på grunn av sen skolestart, sier Vasset.

LES OGSÅ: – Varebilen presset seg frem og dultet borti trafikkvakten

Trafikkgruppa mener at det som virkelig vil bidra til en trygg skolevei på Kjelsås er tiltak som forbedrer infrastrukturen.

– Vi mener det er høyst nødvendig å senke fartsgrensen i Kjelsåsveien fra Prix til Frysja fra 50-sone til 40-sone, få orden på Prix-krysset og fotgjengerovergangen der. Få på plass skilting av at skolebarn ferdes i trafikken, samt fartshumper for å stoppe råkjørerne som det dessverre finnes en del av, sier han, og legger til at foreldregruppa vil fortsette å jobbe aktivt opp mot Bymiljøetaten og de ansvarlige i Oslo kommune frem til disse tingene er tatt tak i.

KØ OG KAOS I KJELSÅSVEIEN: Denne uka har gravarbeidene i Kjelsåsveien skapt trafikkaos. Trafikkgruppa vurderte å kontakte politiet for å stoppe arbeidene

Se bildet større

Politiet sto og fulgte med nedover Kjelsåsveien. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse