Tre nummer 58 til Rotterdam: - En varm vennskapsgest

– Årets julegavetre til Rotterdam er rundt 65 år gammelt og målte 19,5 meter på rot, forteller presseansvarlig Anne Aakervik i Friluftsetaten.

Fredag ble julegranen til Rotterdam tatt ned på Trollvann, og treet la samme dag ut på turen til Nederland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2008 kl 13:34

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Juletrefellingen på Trollvann var det flere som var spent på – og Friluftsetaten bød også på servering. Foto: Friluftsetaten

TROLLVANN: Sist fredag inviterte ordføreren til trefelling på Trollvann – treet er julegave til Rotterdam fra Oslo.

Tre nummer 58

– Treet la ut på turen samme dag som det ble felt, og ble kjørt langs landeveien til Moss – natterstid. Grunnen til det er at dette er en stor og langsomtgående last som må gå når det er lite trafikk, også langsomt fordi fart fører til at nålene tørker inn. Fra Moss går treet sjøveien til Rotterdam, sier presseansvarlig i Friluftsetaten, Anne Aakervik.

– Rotterdam er jo en stor havneby som Norge, og som Oslo i alle år, blant annet har hatt tette handelsforbindelser til. Rotterdam lå i ruiner etter tyskernes bombinger under 2. verdenskrig. I 1950 – mens byen fortsatt slet med gjenreisingen og var trist og mørk – kom det første juletreet i gave fra Norge og skapte lys og glede for folk i Rotterdam, der det sto på plassen utenfor byens rådhus, sier forteller Aakervik.

– Siden har juletregaven blitt en tradisjon, og gårsdagens tre var det 58. i den ubrutte rekken siden. Rotterdams ordfører takket da også for gaven med å kalle den en varm vennskapsgest fra Oslofolk til Rotterdams befolkning. Han avsluttet for øvrig talen med følgende hilsen på stotrende norsk: «Ha en riktig godt jul».

Friluftsetatens ansvar er å finne, felle og frakte treet, og være teknisk arrangør for seremonien.

Stang på plass

Men formelt er det ordførerens arrangement, og Fabian Stang var selvsagt på plass. Blant annet med sin nederlandske kollega – ordføreren i Rotterdam, og Oslos varaordfører, Aud Kvalbein.

Etter planen er det sistnevnte som skal reise til Rotterdam for å tenne treet foran byens rådhus.

– Oslo sender også julegavetrær til London og Reykjavik. Tradisjonen med London-tre startet i 1946 som en takk for britenes hjelp til Norge og nordmenn under okkupasjonsårene 1940-45, sier Aakervik.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse