Er dette verdens mest romantiske reisemål?

POSTKORT: Pittoreske Riomaggiore er Cinque Terres østligste by. Kyststrekket har noen brukbare strender, men er mer egnet for fotturferie enn badeferie.

Amorøse turister pleier kjærligheten i Cinque Terre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2008 kl 13:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

GRØNN GRAFITTI: – Andrea + Emanuela, riper det italienske paret i en diger kaktus på Via dell' Amore, selv om Parco Nazionale delle Cinque Terre oppfordrer til varsom bruk av naturen.

Se bildet større

LENGSELSFULL: – Hengelåsene symboliserer evig troskap, forklarer Willy og Elizabeth ved Via dell' Amores skulptur "Kyssestolen".

Se bildet større

GAMLE TRAVERE: Par i alle aldre trekkes til Cinque Terres gangstier. Kjærlighetsveien er kort og lett, mens nasjonalparkens øvrige tråkk krever tid, turstøvler og gode knær.

Se bildet større

GENUINT: Anu og Harish prøver Cinque Terres egen søt-hvite Sciacchetrà-vin i Riomaggiore.

Se bildet større

EVIG KJÆRLIGHET: – Vi er nygifte, stråler Amy og Nic etter en romantisk tur på Via dell' Amore. I bakgrunnen sees maleriske Manorola.

– Vi er her på bryllupsreise, kniser Amy hengivent mot sin nygifte Nic.

Det amerikanske paret sitter tett omslynget og oppslukt etter den romantiske spaserturen på Via dell' Amore, eller "Kjærlighetstien". Gangveien, som slanger seg langs den stupbratte liguriske kysten, er et yndet strekk for tilreisende svermere.

– "Lovers Lane", mellom Riomaggiore og Manorola, går du lett på en halvtime. Men bruk desto lengre tid på å beundre det fantastiske landskapet, oppfordrer turtelduene.

– Det krystallklare vannet, drueterrassene, olivenlundene og de fargerike husklyngene, fastmurt i fjellskrenten, peker fru Amy drømmende.

De pittoreske fiskerlandsbyene Riomaggiore og Manorola utgjør, sammen med Corniglia, Vernazza og Monterosso, området "Le Cinque Terre", eller "fem land". Middelalderbyene ligger på rekke og rad mellom Genova og La Spezia, og er alle forbundet med et sinnrikt nettverk av turstier.

Eksosløs verdensarv

Det bilfrie området har kjappe og lett tilgjengelige lokaltog i hyppig skytteltrafikk, men det er til fots du gjør deg best kjent.

– Du bør kjøpe "Cinque Terre-kortet", tipser italienske Andrea og Emanuela.

– Kortet gir deg fri adgang til alle turveiene, for en gitt tid, utdyper det ferierende kjæresteparet.

For å benytte tråkkene betaler du en avgift til nasjonalparken Cinque Terre, og deler av kortsalg-inntektene går til bevaring av det autentiske området. Det 15 kilometer lange kyststrekket har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1997, på grunn av sin "enestående universelle verdi", og det trekker bemidlede vandrere i hopetall.

– Vi ga fem euro per person for et dagskort, opplyser Andrea, og trasker videre på Kjærlighetsstien, hånd i hånd med madamen.

Fastlåst

Midtveis på Via dell" Amore, mens betalende feriegjester bølger forbi til sjøsyke klemt fra en tonedøv Sinatra-trekkspiller, treffer vi belgiske Willy og peruvianske Elizabeth. De har tatt tilhold ved skulpturen "Kyssestolen", et egnet sted for en kjærlig pause:

– Vi er bare venner altså, konstaterer Willy kjapt.

– Elizabeth har kjæreste – men jeg skulle gjerne hatt en jeg også, nikker han lengselsfullt mot plassens amorøse grafitti.

Bak skulpturen, på rekkverket som skiller oss fra fritt fall ned i den marine delen av nasjonalparken, klirrer klaser av hengelåser.

– Mange tar turen hit for å smekke fast en navnet lås, og så kaste nøkkelen i havet, forklarer Willy.

– Et tegn på evig troskap, mumler han med tusenmeters-blikk, idet en tysk gruppe traver muntert forbi.

Trangbodd

Vil du omgå køen av Dieter, Günther, deres koner, barn og barnebarn, bør du legge reisen hit til våren eller høsten. Midt på sommeren er det tett med par og familier som vil oppleve det opprinnelige Italia, henrykt over å møte landsmenn i samme ærend.

– Vi ble anbefalt Cinque Terre som et romantisk feriemål, forteller canadiske Harish mens han slukker tørsten på Riomaggiore-havnas knøttlille vinbar.

– Men det lurt å unngå høysesongen, råder han. – Da er det nok stort sett turister som bor her.

I Cinque Terre losjerer besøkende gjerne i B&B eller utleie-leiligheter. Flere av overnattingsstedene er merket "Environmental Quality Brand" og i disse ferierer du i garantert miljøvennlige omgivelser. Men bestill i god tid, det er trangt om saligheten, også her.

Genuin turisme

– Vi skal bo et par netter i Riomaggiore, men så går vi vestover og "gjør" resten av Cinque Terre, smiler Harish' østerriske venninne Anu.

– Vi skal spasere romantiske Via dell' Amore til Manorola, spise salt-ansjos i Monterosso, smake områdets berømte pesto i Vernazza og drikke den lokale Sciacchetrà-vinen – i alle byene, skåler paret henført mot det kulisselignende bakteppet av ekte Italia.

Og selv om området kanskje lever og består av å være genuint, mye for svermeriske turister, står antakelig postkortfaktoren evig til terningkast cinque.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse