Ørkenstaden Røros: Er dette virkelig Norges kaldeste sted?

Slik er vi vant til å se Røros.

Natt til mandag var Røros det kaldeste stedet i landet med 28,5 minusgrader. Men visste du at kjøleskapbyen også huser et ørkenlignende landskap?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2008 kl 09:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Røros er ofte blant Norges kaldeste steder om vinteren.

Se bildet større

KVITSANDEN: Slik er vi ikke vant til å se Røros.

Under snødynene utenfor Røros ligger Kvitsanden. Dette ørkenlignende området består av sand som lå igjen etter isbreene som smeltet for ti tusen år siden.

Ekspertene vil neppe omtale Kvitsanden som en ekte ørken. For å komme med i det gode selskap, må nedbørsmengden være mindre enn 250 millimeter i året. Over Røros faller det dobbelt så mye regn og snø.

I dag er området kjent for sin unike insektsfauna og er flittig brukt av motorcross-entusiaster.

Snø i Sahara?

I kontrast til andre ørkenbyer har bergstaden kulderekord på minus femti grader. Så ukens bunntemperatur på minus 28,5 grader skremmer ikke rørosfolket. I uken som gikk falt også enorme mengder med snø over byen.

– Ikke siden 60-tallet har det falt så mye snø på ett døgn. Det ble målt mellom 40 og 50 centimeter med snø, sier fungerende turistsjef Einar Aasen ved Røros turistkontor til Nettavisen

Gruver og blånisser

For besøkende med gode votter finnes flere fristelser enn sand og snø på rørosmenyen. Byen kan skilte med gamle gruver, en flott kirke og ikke minst en vakker trehusbebyggelse. Alt dette har ført Røros inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Og kanskje får du øye på en blånisse eller to? NRKs adventsserie ”Jul i Blåfjell” ble nemlig spilt inn i rørostraktene.

Kilde: bergstaden.org, rorosinfo.com

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse