Plateaktuelle:

Er du et psychonaut?

GUTTA: Motorpsycho har hatt flere ulike medlemmer, men består nå av Hans Magnus «Snah» Ryan (t.v.), Kenneth Kapstad (i midten) og Bent Sæther. (FOTO: Anja Basma)

Plateaktuelle Motorpsycho har en av Norges mest hengivne fanskarer. Det gir bandet gåsehud.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

— Jeg synes det er helt rått at folk har fulgt oss siden tidlig 90-tall. Å se de samme ansiktene på mange av våre konserter, og å møte folk med Motorpsycho-tatoveringer, det gir meg gåsehud, sier Hans Magnus «Snah» Ryan, gitarist i Motorpsycho.

I fjor feiret bandet 20-årsjubileum, og 11. januar i år slipper de skiva «Heavy Metal Fruit».

— Ingen skulle trodd at vi kom til å holde på så lenge, det er både fantastisk og mystisk. Og det å ha så hengivne fans bidrar til at jeg som musiker blir både skjerpet og motivert.

— Det som skjer platemessig og på scenen skal være interessant for alle, oss selv inkludert, sier Ryan.

Psychonaut

Steinar Sevje (31) er en av de trofaste tilhengerne. Han står bak facebookgruppen «Psychonauts», oppkalt etter kjælenavnet den tallrike Motorpsycho-fansen har på seg selv. Sevje har vært fan i snart 15 år, men går ikke lei.

— Jeg falt for blandingen av fine melodier og tung rock. Etter hvert som jeg ble voksen, ble bandet det også, og deres utvikling har speilet min musikalske modningsprosess, forklarer han.

Kultstatus

Motorpsycho ble født i Trondheim i 1989. De stjal navnet fra en Russ Meyer-film og markerte seg med melodiøs og eksperimentell rock, med dype røtter i den psykedeliske rocken fra 70-tallet.

Andre inspirasjonskilder er Motorhead, The Who, Led Zeppelin, Beatles, Sonic Youth, Bob Dylan og Kiss.

Bandet slo igjennom med albumet «Demon Box» i 1993. Siden den gang har de utviklet kultstatus, høstet flere spellemannspriser og turnert massivt i Norge og resten av Europa. De er også et veldig produktivt band, og har gitt ut nye album nesten hvert eneste år siden 1991.

— Trender kommer og går, men vi gjør fortsatt vår egen greie. Samtidig som musikken vår hele tiden er under utvikling. Jeg tror fanbasen vår setter pris på det, sier gitarist Ryan.

Ingen medienisser

Carl Christian Johansen, musikkjournlist hos ballade.no, tror allsidigheten er litt av hemmeligheten til Motorpsycho.

— De fornyer seg stadig. Hver gang det kommer en ny plate, oppleves det som å oppdage bandet på nytt. De lager også musikk innenfor et segment av rocken som er veldig populært, uten at de nødvendigvis kan kalles et kommersielt band.

— De holder en lav profil og er ingen medienisser, utdyper Johansen.

Vinylband

Motorpsycho har alltid hatt en forkjærlighet for vinylformatet. Jubileumsalbumet «Child of the Future» ble faktisk kun utgitt på vinyl, uten at det hindret plata i å nå 14. plass på VG-lista.

— Det er ingen fanesak for oss, men vinylformatet gir det klart beste lydbildet. Det er ikke uten grunn det har overlevd både kassetter, CD-er og minidisk.

— Jeg synes det er synd at dagens forbrukere nøyer seg med Mp3-formatet som forringer kvaliteten på musikkopplevelsen, sier Ryan.

Mange samler på vinyl, og det gir positivt utslag på hitlistene. Av bandets 15 album (da regner vi også med sideprosjekt som «The International Tussler Society») har 14 av dem kommet seg inn på VG-lista. Pussig nok er det gjennombruddsalbumet Demon Box (1993) som aldri nådde opp.

— Det skyldes at platesalget på den tiden generelt var mye høyere, og konkurransen om listeplasseringer mye hardere. I dag er det helt annerledes. «Child of the Future» ble gitt ut i et opplag på 3000, og det holdt til plassering, påpeker musikkjournalist Johansen.

Signert Hiorthøy

De fleste av bandets utgivelser til er små kunstverk signert den erfarne illustratøren Kim Hiorthøy.

— Men du må ikke ha platespiller for å være Motorpsycho-fan, selv om det hjelper, sier fanboy Sevje, som har sett rundt 30 konserter. I så måte er han ganske typisk for kjernepublikummet til Motorpsycho. De følger gjerne etter bandet på turné. Sevje vil likevel ikke påstå at han er en ukritisk fan.

— Den siste konserten jeg var på, ble jeg faktisk skuffet over. Men de noen og tjue andre jeg har sett, har stort sett vært optimale, så jeg er nok i likhet med psychonauter flest blitt veldig bortskjemt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...