Et av pusterommene i barnehagen

Tårnsvalen-barnehagene har allerede brukt mindfulness i flere år.

FOTO: Foto: Kristin Tufte Haga

Mindfulness er på moten. I Tårnsvalen-barnehagene har de allerede hatt mindfulness på timeplanen i flere år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.03.2014 kl 12:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

HOLMENKOLLEN: Det er helt stille i rommet. Kun lav klassisk musikk i bakgrunnen. Lyset er dempet. Noen barn ligger helt rolig. Andre masserer med hver sin lille massasjeball. Kjenner de som blir massert godt på sin egen pust?

Så bytter de på. Kanskje i femten minutter - kanskje i en halvtime.

- Det er like bra å bli massert som det å massere, mener Vilde (4).

Mads (5) kan røpe at føler seg «skikkelig pigg» etter en massasjestund.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Dette er bare ett av pusterommene til Tårnsvalen-barnehagene. For gjennom hele barnehagedagen tar store og små «timeouts». Det kan være så enkelt som å lukke øynene, kjenne på pusten og sansene, og øve seg på å bare være bevisst  øyeblikket der og da. Eller kanskje utvalgte yogaøvelser?

Det handler om være «oppmerksomt tilstede», eller på engelsk: mindfulness.

LES OGSÅ: Inviterer til egen mindfulnessfestival

Naturlig oppmerksomt nærvær

- I utgangspunktet har barn et naturlig oppmerksomt nærvær. De er i en lek, og tenker ikke på hva de skal spise til middag, eller hvor de skal  etter barnehagen. Det er vi voksne som planlegger og styrer dagen deres, sider leder i Måltrosten barnehage i Tårnsvalen-gruppen, Kristina Volfaite.

- Men vi lever i en kultur hvor det er blitt mindre tradisjon for langsomhet, for å stoppe opp, lytte innad og hente oss inn igjen. Ved å ta små timouts her i barnehagen, så håper vi på at barna lettere kan fortsette å få tak i, og holde på, det fine oppmerksomme nærværet i de forskjellige situasjonene, sier Volfaite.

Tårnsvalen barnehager består av fire barnehager og fem familiebarnehager, og små og store bruker mindfulness i alle barnehagene.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Mindfulness-metoder skal være med på at barna beholder en indre styrke og ro, og som skal hjelpe de til å fordøye alle inntrykk gjennom dagen. De ansatte kurses jevnlig, og er selv med på alle øvelsene.

- Gjennom metodene skal også de voksne bli gode på å fokusere på det som skjer her og nå, og bli mer bevisst sitt eget nærvær og nærværet  til barna. I stedet for å tenke på «alle andre ting», legger Volfaite til.

LES OGSÅ: Brukte eks-byråd Jøran Kallmyrs navn for å bestille sminke

Kunst og mindfulness

Mirella Flood, barnehagens egen kunstpedagog, er ansvarlig for profilarbeidet «barn i balanse», helt siden oppstarten for snart fire år siden.

- Vi bruker kunst som en anledning til å samle oppmerksomheten fullt og helt rundt seg selv og sin egen skaperprosess. Kunstgruppene er små, bare 6-8 barn, og bruker også rolig musikk som hjelper barna å fordype seg i sin egen prosess, sier Flood, og legger at «myke og dempede stemmer» er viktig for ikke å forstyrre de andre.

- Vi erfarer at de forskjellige metodene virker veldig bra. Mindre stress, barna roer seg ned, og er gode på å konsentrere seg om det de skal gjøre.

Ifølge Flood og Volfaite har det så langt kun vært positive tilbakemeldinger på mindfulness-opplegget fra foreldrene.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Men mindfulness handler om mye mer enn det å være tilstede i øyeblikkene.

- Så absolutt! Blant annet øver vi mye på å være vennlige overfor hverandre, romslige og akseptere. Akseptere det som er, ikke være dømmende, og heller tenke: hva kan jeg gjøre med situasjonen?

Største forskjellen

Men i bunn og grunn er vi jo en helt vanlig barnehage, med helt vanlige barn. «Barn i balanse» skal ikke erstatte fri lek, glede og utfoldelse i barnehagen, sier Flood og Volfaite.

- Den største forskjellen fra oss og andre barnehager, som ikke praktiserer mindfulness,  må være at i stedet for én stilletid i barnehagen, som de fleste har, så har vi mange små slike pusterom i løpet av dagen, er Volfaite og Flood enige om.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse