Sture seiler Skandinavia: - Et av turens høydepunkter

Sturen Vang fra Kjelsås beskriver Gotland som et av turens høydepunkter så langt. Foto: Privat

Sture Vang fra Kjelsås er for øyeblikket på seiltur i Skandinavia. Her kommer hans reisebrev fra Østersjøen og Gotland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.06.2009 kl 14:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Sturen Vang fra Kjelsås beskriver Gotland som et av turens høydepunkter så langt. Foto: Privat

Se bildet større

Sturen Vang fra Kjelsås beskriver Gotland som et av turens høydepunkter så langt. Foto: Privat

Se bildet større

Sturen Vang fra Kjelsås beskriver Gotland som et av turens høydepunkter så langt. Foto: Privat

Edavrda II er i skrivende stund i Visby på Gotland. Vi har de siste dagene seilt ”den blå kusten” som strekker seg fra Arkøsund i nord til Kalmar i sør (kysten langs fastlandet). Strekning byr på en fantastisk skjærgård med tusenvis av øyer hvor det å seile kan være en utfordring hvis man ikke planlegger i forkant. Området byr på en rekke naturskjønne perler, mange naturhavner og gode gjestehavner.

Området tilbyr et rikt fugleliv og er svært viktig for fugler i hekketiden. Derfor er det å bevege seg rundt her også forbundet med hensynet til disse flotte artene, som det er svært mange av, ender i mange varianter, svaner i 100 talls, hegrer, skarv med masse mer.

For nybegynnere er det fint å ha gode kart hvor hovedleia er merket. Det er imidlertid vanskelig å følge med hvor man til en hver tid er, så navigatøren har en viktig oppgave med å følge med på kart og omgivelser.

Vi ankom Västervik sist torsdag, vårt utgangspunktet for kryssingen over til Gotland. Byen er en liten industriby med moderne havn for små skip. Byen kan by på det meste for de som er glad i shopping. I løpet av sommeren arrangeres det hvert år også en visefestival hvor de mest kjente visesangere fra inn og utland kommer.

Lørdag morgen startet vi ut fra Västervik med kurs for Gotland., en tur på ca. 55 nautiske mil.

Været var ikke det aller beste i starten, motvind og humpete sjø. Men etter et par timer snudde det, og vi fikk en fantastisk seilas over til Visby, den største byen på Gotland. Etter 8,5 timer i 7-8 knops fart var vi der. Det var virkelig herlig å komme hit, og jeg hadde på forhånd sett for meg dette som et av turens høydepunkter. Jeg ble ikke skuffet.

Da vi ankommer kysten ser vi at en av verdens største privat yachter forlater havnen, se bilde. Vi blir møtt av et engelsk cruiseskip utenfor havnen og fergetrafikk til og fra Gotland og fastlandet.

Havnen ligger midt i byen, dog omkranset av noen store fergeterminaler og trafikk. Bare et stenkast unna ligger sentrum og den gamle byen som er omkranset av en gammel mur. Byen er en behagelig blanding av nytt og gammelt. Dens beliggenhet var viktig for handelen i det 1000-1100 århundre, og senere et viktig sted for hanseatene. Den strategiske posisjonen og velstanden førte til konflikter og øya Gotland skiftet mange ganger eierherredømme mellom svensker, dansker og sist russere i 1808.

Byen bærer preg av dette. De flotte brostensbelagte gatene, ofte smale og trange, med mursteinshus i flotte farger og tegelsteistak, kafeer, butikker, restauranter for en hver smak, gjør dette til en idyll. Det er lett å komme seg hit uten seilbåt også da kommunikasjonen med fastlandet er god, både sjø- og luftveien.

Mange sier at det er en følelse av å komme utenlands når man kommer til Gotland.(for meg var det en følelse av å komme til Middelhavet, dog med mer flottere farger og natur). Gotland er litt annerledes med sin særegne natur, magisk lys og sin rike kulturarv. Det sies også at været her er det beste i Sverige, med flest soldager og lite regn.

Gotlendingen synes det er viktig å være ute i naturen. De låner bøker på biblioteket, liker hester (som det er mange av), snuser mye, kjører gjerne bil (flotte veier) og er Sveriges tettest befolkete län med 540 biler/pr. tusen innbygger.

Her bor 57 000 innbyggere, og det politiske kommunale styret har borgelig flertall. Gotland er 176 km langt, 52 km på sitt bredeste og har 800 km kyst. Nærmeste fastland er Vätervik, ca 100 km. borte.

For familier og barn er det en idyll. Flotte badeplasser, badeland og ikke minst Pippi Langstørmpes Villa Villekulla i Kneipbyn er et ”must”. For voksne byr øya på mye kultur, gallerier, spesialforretninger for diverse mat.

Jeg kan anbefale øya på sitt varmeste, men jeg tro nok at på høysommeren er det ganske fullt her. Kanskje en tur i mai/juni er noe for oss nordmenn??

I havnen der vi ligger er besøkende preget av båter fra Tyskland, Nederland og Finland, samt svenske. Vi representerer det norsk innsalget. Kanskje nordmenn med båt og litt tid burde se nærmere på dette fantastiske stedet.

Morten og Anne Inger har nå reist hjem. Nytt mannskap er Willy og Knut, begge fra Tromsø. Vi blir her en dag før vi setter kursen møt Øland og Kalmarsund.

Sommeren er kommet. Sola varmer og vi er lykkelige.

Neste reisebrev kommer fra Øland.

Sture

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse