Fokus på psykisk helsevern: Et løp for likhet

Til toner fra filmen ABBA-filmen «Mamma Mia» varmet deltakerne opp til løpet.

1200 ivrige løpere stilte på startstreken da det 25. Gaustadløpet i rekken ble sparket i gang sist torsdag, for å sette fokus på psykisk helsevern.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.09.2008 kl 14:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Starter Tor Tangnes sørget for at alle kom seg over startstreken i tide.

Se bildet større

Institusjonsleder Ellen Hagemo og Ordfører Fabian Stang satte pris på løpsleder Toril Moes 25-årige innsats. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

GAUSTAD: Både pasienter og ansatte innen psykisk helsevern fra hele Sør-Norge hadde funnet veien til tidligere Gaustad sykehus 4. september for å delta i noe som har blitt en tradisjon for veldig mange mennesker.

– Vi vil synliggjøre at det er mindre forskjell på "dem og oss" enn det mange tror når det kommer til psykiske lidelser, sier løpsleder Toril Moe.

Hun er en av pionerene bak løpet, som for alvor tok av for 25 år siden, og fikk derfor medalje og skryt for lang og tro innsats, fra institusjonssjef Ellen Hagemo og ordfører Fabian Stang, som åpnet arrangementet.

–Vi satte i gang med trening for pasientene og turer til Sognsvann. "Dette må vi dele med andre" tenkte vi, og arrangementet var en realitet, sier Moe.

Hun forteller at det første Gaustadløpet trakk 700 deltakere, men at så mange som 1500 har deltatt.

–Vi inviterer pasienter og ansatte ved institusjoner fra hele landet, men økonomien i psykiatrien er ikke god nok til at alle har anledning til å komme. Men i år har vi likevel deltakere fra Kristiansand til Trøndelag, sier Moe.

En kilde til glede

Selv om regnet bøttet ned var det bare smil å se i hagen på Gaustad. Deltakerne kunne blant annet velge mellom mosjonsløp, gåtur og, ifølge Moe, rosinen i pølsa; stafetten.

Det var medaljer til alle deltakere, og premieutdeler for anledningen var ingen ringere enn Grete Waitz og ektemannen Jack. Skøytelegendene Sten Stensen, Roald Aas og Knut "Kupper'n" Johannesen kastet glans, og Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel underholdt musikalsk fra utendørsscenen.

– Pasientene smiler, og det er poenget. "Cluet" med fysisk aktivitet er at det gir energi, glede og trivsel for pasientene. For sykehuset betyr det at vi føler oss som en enhet; pasienter og ansatte deltar på det samme og alle hilser på hverandre, sier Moe.

– Jo gærnere, jo fortere

– Det er veldig rart å være tilbake, og rørende å se hvor vellykket dette arrangementet fortsatt er, sier Anne Friis-Baastad, pensjonert fysioterapeut og en av de andre ildsjelene bak løpet.

– Dette gir inspirasjon til å drive fysisk aktivitet, og gir noe å se frem til, sier Friis-Baastad.

Nytt i år var tolv ukers treningsprogram som ble lagt ut på nettet i sommer. Dermed kunne deltakere trene målrettet mot arrangementet.

– Til tross for været er deltakelsen enorm. Det vitner om hvor viktig dette løpet er, sier Moe.

Fra scenen tillot ordføreren seg å komme med noen morsomheter.

– I fjor ble jeg sitert på at folk på østkanten burde lære av vestkantfolk og trene mer. Når jeg nå sier at folk med psykiske lidelser har godt av å komme seg ut, får jeg vel høre at jeg mener at "jo gærnere du er, jo fortere bør du løpe", sa Stang, til publikums fornøyelse.

– Jeg tror at dette løpet er som livet for øvrig. Det viktigste er ikke å komme først i mål, men å hevde seg underveis og få flest gode stunder underveis i livet, avsluttet Stang.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse