ANNONSE
Annonse

Et merkelig syn: Derfor demmer de opp Akerselva

Hafslunds entreprenør skal tørrlegge halve elveløpet i Akerselva. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Med gravemaskiner lages det nå demninger midt i Akerselva.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2017 kl 16:06

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AKERSELVA: Midt ute i Akerselva, nedenfor Engebråten, står det gravemaskiner. Anleggsarbeidere er i ferd med å lage en demning midt i elveløpet. Hva er årsaken?

Strøm

Det viser seg at arbeidene er en del av Hafslunds utbedring av strømnettet i området.

Nordre Aker Budstikke har allerede skrevet om konsekvensene av at det graves i Kjelsåsveien. De siste dagene har det vært lange køer fordi kjørefeltet er innsnevret.

Men også midt i Akerselva «snevres» løpet inn. Halve elveløpet skal demmes opp og tørrlegges slik at Hafslunds mannskaper kan legge ned rør i elvebunnen. Når den ene siden er ferdig, flyttes demningen, og arbeidene fortsetter i den andre delen av elveløpet. Elveløpet skal altså «deles i to» mens gravingen pågår.

Til september

Hele prosjektet skal etter planen være ferdig til 1. oktober, og arbeidene ute i elva vil vare frem til midten av september. Det forteller prosjektleder hos totalentreprenøren Laje, Marius Faleide, til Nordre Aker Budstikke.

– Årsaken til at vi legger halve elva tørr før vi graver, er for å hindre at sedimenter fra gravingen havner i vannet, sier han.

Det er i første omgang rør som skal graves ned i bunnen. Arbeidene utføres av Implenia. Deretter skal det trekkes strømkabler gjennom rørene.

– Det var ment at vi skulle borre under elva. Men på grunn av morenemasser med mye store stein, var ikke det en vellykket metode, forteller Faleide om årsaken til at rørene nå graves ned.

Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Fisk

Hvordan vil gravingen påvirke fisk og kreps i Akerselva?

Faleide sier denne måten å gjøre arbeidene på er den mest skånsomme for fiskelivet i elva, når borring ikke var mulig. Ved at bare halve løpet tørrlegges av gangen, vil kreps og fisk kunne passere mens arbeidene foregår, hevder han.

Ifølge Faleide har Fylkesmannen gitt godkjenning til oppdemmingen og gravingen, som skal ta hensyn til kreps og fisk i Akerselva. Arbeidene må holde seg innenfor gitte grenseverdier som kontrolleres fortløpende.

Sikre strømforsyning

Arbeidene som nå utføres skal sørge for god strømforsyning i området.

– For å opprettholde og sikre strømforsyningen må Hafslund Nett etablere nye høyspenningskabler mellom Korsvoll og Kjelsås transformatorstasjonen i løpet av 2017 og i 2018, forteller Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett.

LES OGSÅ: Konsekvensene i Kjelsåsveien: Du må nok ta høyde for kø her - lenge

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse