Canons billigste speilrefleks: Et sikkert valg for ferieknipseren

 

Canon EOS 1000D er et fremragende kamera for nybegynneren og ferieknipseren,

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2008 kl 16:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

AKAM.NO: Vi har testet Canons rimeligste speilreflekskamera, Canon EOS 1000D

Fysikk

Kamerahuset er i 1000D mindre forseggjort enn 400D, men nettopp på grunn av det virker det hakket mer tillitsvekkende. Grepet er forbedret, og linjene er renere og enklere.

Les også vår sammenligningstest med Canon EOS 400D

Det er ingen tvil om at det er et kamera for nybegynnere vi snakker om her, men Canon har likevel klart å gi 1000D en ikke ubetydelig fysisk forbedring fra 400D.

Canon EOS 1000D er ikke noe proffkamera som er laget for å tåle en tur ned trappen på egenhånd, men det er mer enn solid nok til å tåle vanlig bruk, med et visst minimum av hensyn til at det faktisk er et presisjonsinstrument man har mellom sine slepphendte fingre.

Les mer om kamerahuset og batterikapasiteten

Brukervennlighet

1000D har et noe begrenset utvalg av funksjoner, som nok egner seg best for nybegynnere og ferieknipsere som ikke har ambisjoner om å la fotohobbyen ta av og få en stadig større bit av årslønna.

Selv om 1000D har de fleste basisfunksjonene, med unntak av punktmåling, så mangler det naturlig nok en del mer avanserte funksjoner som mange entusiaster liker å leke med.

Er det funksjoner du er ute etter, bør du vurdere 450D eller høyere om du vil holde deg til Canon, eller andre og litt dyrere kameraer dersom du ikke er spesielt merkelojal av deg.

Les mer om brukervennligheten

Bildekvalitet

Canon 1000D har fundamentalt samme bildebrikke som 400D, men den har blitt flikket på og finpusset i de to årene siden 400D så dagens lys. Som et direkte resultat av dette er faktisk bildekvaliteten på 1000D bedre enn på 400D, samtidig som kameraet er merkbart billigere.

Detaljgjengivelsen er bra nok til utskrifter opp til A2-format, i god kvalitet, noe som er langt mer enn selv mange profesjonelle fotografer har behov for.

Fargegjengivelsen er helt på det jevne, men er svært konsekvent uavhengig av ISO-verdi, noe som gjør en eventuell etterbehandling svært mye enklere for de som har interesser og behov for det.

Det beste ved 1000Ds bildekvalitet er imidlertid mangelen på støy. Selv ved kameraets høyeste ISO-verdi, 1600, er støynivået svært lavt.

Les mer om bildekvaliteten

Kiteobjektivet

Her snakker vi om et billigobjektiv, noe konstruksjonen med både fatning og det meste annet i plast klart vitner om.

Men med en utsalgspris på under kr 1500 kroner og et pristillegg i pakke på omtrent tusenlappen, får man med dette objektivet så absolutt valuta for pengene.

På blender 5.6 ga det i vår test like skarpe resultater på 1000D som vårt 50mm f1.4 USM på samme blender. Det ville neppe vært resultatet på et kamera med markant høyere oppløsning, men for potensielle kjøpere av Canon EOS 1000D med det nye kitobjektivet er det så absolutt gode nyheter.

Konklusjon

Canon EOS 1000D er et flott nybegynnerkamera, men om man skulle utvikle større fotoambisjoner enn dette vil man ganske tidlig møte veggen. 1000D er et pent hakk rimeligere enn 450D, men mangler til gjengjeld en del funskjoner som de med utvidet interesse nok vil sette pris på.

Her kan du lese testen av Canon EOS 450D

Uansett, med en pris i skrivende stund på omtrent kr 3500,- for kun kamerahuset, eller ca 4300,- inkludert det nye og stabiliserte kitobjektivet, er Canon EOS 1000D et svært godt kjøp og mye kamera for pengene, om man er i rette målgruppen.

Canon har som vanlig gjort godt arbeid, og selv om det finnes konkurrerende kameraer som koster mindre enn dette, så vil Canon EOS 1000D i kraft av sin kvalitet, ytelse og pris gjør sitt til at konkurransen på speilrefleksmarkedet vil tilspisse seg ytterligere.

Les hele testen av Canon EOS 1000D på Akam.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse