ANNONSE
Annonse

Etter å ha lest dette så får du lyst til å gå rett ut i Marka

Akerselva, vakkert og beroligende. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Så stor påvirkning har naturen på oss, at det faktisk hjelper bare å se på den gjennom vinduet. Hva tror du da skjer, hvis du går ut i for eksempel Marka? Les og lær, kanskje blir du overrasket.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Denne artikkelen har tidligere vært publisert (2015) i Norsk Friluftsliv, og Nordre Aker Budstikke har fått tillatelse til å gjengi den her. Vår bydel har ikke bare utrolig mange friskuser og sprekinger, men også en bydel som innbyr til å ferdes ute. Som grenser til ikke minst Marka. I tillegg har vi fantastiske Akerselva å rekreere ved. Les og lær, så får du kanskje enda mer lyst til å snøre på deg skoene å komme deg ut i naturen fortest mulig.

Forandrer hjernen

Vi har lenge visst at naturen påvirker helsen vår positivt – både fysisk og mentalt. Tidligere undersøkelser viser at stressnivået synker etter kun tre minutter, når du går ut i grønne omgivelser.

Den amerikanske forskeren Gregory Bratman ved Stanford University i California har i tillegg påvist at skogens grønne løv og havets brus faktisk forandrer hjernen og demper bekymringer. At et aktivt friluftsliv har en helsebringende effekt, er godt kjent. Men at bare det å se grønne trær ut av vinduet gjør oss både gladere og lettere til sinns, er kanskje mer overraskende.

LES OGSÅ: Bor vi i den beste bydelen?

Selv korte turer forandrer

38 forsøkspersoner ble delt inn i to grupper, der en gruppe skulle gå langs en motorvei, og den andre skulle gå gjennom en grønn park med blomster og trær. En hjerneskanning viste så at blodgjennomstrømningen i hjernen var annerledes i den gruppen som hadde gått i naturen, og de gav uttrykk for færre bekymringer og negative tanker enn den gruppen som hadde gått langs bilvei.

Konklusjonen er at selv korte turer i grønn natur faktisk forandrer hjernen – og har en målbar og positiv effekt på våre negative tanker.

Avgjørende

– Disse resultatene tyder på at tilgjengelig naturområder kan være avgjørende for mental helse i en verden som blir stadig mer urbanisert, konkluderer Bratman og kollegaene i studien.

Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, mener funnene til Bratman bør være et tankekors for alle fylkes- og lokalpolitikere.

De helt nye treningsapparatene står på Myrerjordet, og bare venter på deg!

En gullgruve

- Naturen er åpenbart en gullgruve, og bidrar både til livskvalitet for den enkelte og til stor verdi for samfunnet. Når lokalpolitikere diskuterer bruken av kommunens og fylkets arealer, må de sørge for at innbyggerne får bedre tilgang til naturopplevelser. De må bli flinkere til å legge til rette for grønne områder, gang- og sykkelstier, og andre naturstier. Her er det masse god livskvalitet å hente og mye penger å spare, mener Heimdal.

Han viser til beregninger Helsedirektoratet og Finansdepartementet har gjort, som viser at ett år med god livskvalitet har en samfunnsøkonomisk verdi på 1,12 millioner kroner (kvalitetsjusterte leveår). (journ. anm. 2015).

- De fleste av oss har erfart at vi føler oss bedre til sinns og får bedre helse av å være i naturen. Naturen er den beste medisinen vi har, sier han.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse